1

У селі Грибовиця Іваничівського району Волинської області триває конфлікт за житловий будинок, в якому проживає священик Української Православної Церкви з сім'єю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УПЦ на Волині кличуть рятувати будинок священика

Як повідомив голова відділу з врегулювання міжконфесійних конфліктів у Волинській області протоієрей Олег Точинський на своїй сторінці у Фейсбук, "в силу юридичних колізій, даний будинок юридично не належав нікому", але "​отець Ігор зі своєю сім'єю прописані у цьому житлі". 

Відео дня

"Саме до добровільно-примусової виписки з оселі вони схиляють його вже кілька днів поспіль. Інакше, - кажуть, - не підуть з хати і не дадуть йому життя. Біля будинку цілодобово перебуває наряд поліції. Дехто з копів, періодично підходить до отця Ігоря і вмовляє піти на умови рейдерів, мотивуючи свою рекомендацію тим, що "їх більшість", "вони вам всеодно життя не дадуть", - повідомляє протоієрей Олег Точинський.

За його словами, у селі акцію називають "наш маленький майдан".І наразі "все і лишається... у підвішаному стані".

"Отцю Ігорю дали часу до 7 листопада, або...", - пише  протоієрей Олег Точинський.

"Правоохоронні органи, які відмовляються виконувати свою роботу, створюють колосально небезпечний прецедент. Подібна схема запросто може повторитись у будь-якому іншому селі і не лише зі священиками УПЦ", - застерігає священик.

"Духовенство і віруючі УПЦ опинились у такому становищі, що, живучі у правовій країні, позбавлені власних прав. Маючи право викликати поліцію на свій захист, фактично цього захисту позбавлені. Фактично - той, хто ходить до храму УПЦ, в цій державі залишився без права на захст", - висловив думку представник УПЦ.

Як повідомлялося, з вересня 2015 року віруючі УПЦ були позбавлені можливості молитися у сільській церкві, а згодом – у грудні того ж року – вона була захоплена. Нещодавно, за сприяння благодійного фонду з Київщини в Грибовицю був транспортований дерев’яний храм, перша Літургія в якому була звершена 6 серпня.