1

У 30-і роки XX століття рахунок жертв репресій серед духовенства "йшов на десятки тисяч, а серед віруючих - на мільйони".

Про це сказав предстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Кирил на засіданні синоду Румунської Православної Церкви в Бухаресті, повідомляє "РИА Новости".

Патріарх Кирил навів дані НКВС, за якими лише за 1937 рік було заарештовано 33 382 "служителя культу", у 1938 році за "церковно-сектантську контрреволюцію" — 13 438 осіб.

Відео дня

У 1937 році "від загальної кількості вироків 44% були розстрільними", а в 1938 році "частка розстрільних вироків зросла до 59%".

Предстоятель РПЦ розповів про гоніння за віру, які зазнав його дід у 1929 році.

"У моєму особистому архіві зберігся номер газети "Безбожник", офіційного органу "'Центральної ради Союзу безбожників СРСР, від 19 травня 12 року (мається на увазі 1929 рік: нова ера відлічувалася від жовтневої революції). Стаття на першій шпальті називається "Діти машиніста Гундяєва". У ній говориться: "У школі вони ведуть себе грубо. Розповідають іншим про життя святих", — розповів Патріарх Кирил.

"Мова в статті йде про мого діда Василя Гундяєва, який у 1920-ті роки працював на залізниці, виховував сім'ю. До того часу, коли з'явилася стаття, його вже "перевірили": у травні 1929 року він був етапований в Соловецький табір. Пішли довгі роки ув'язнень і заслань. Незважаючи на важкі умови, в яких утримували ув'язнених, дід вижив і в рік смерті Сталіна (1953 рік), на 71-му році життя, став священиком. До того часу священиком вже був і мій батько. Він теж пройшов через сталінські табори в 1930-х роках, але і йому вдалося вижити", — додав Предстоятель РПЦ.

Він нагадав про те, що радянська влада поставила завданням подолання неписьменності, "однак разом з обов'язковою середньою освітою підростаючому поколінню радянських громадян зі шкільної лави стала нав'язуватися ворожнеча до релігії і нетерпимість до віруючих".