Фото: sedmitza.ru

Освячення відреставрованої історичної церкви Преображення Господнього на кладовищі Сіслей (Şişli) у Стамбулі 22 жовтня звершив Патріарх Константинопольський Варфоломій. Про це повідомляє «Седмиця» з посиланням на грецьке інформаційне агентство «Ромфея».

На богослужінні був присутній Евангелос Секеріс, генеральний консул Греції в Стамбулі, з дружиною, численне духовенство та віруючі  Стамбула й зарубіжні гості.

Історичне грецьке православне кладовище Сіслей знаходиться на ділянці площею 38 акрів центрі Стамбула. Це найбільше грецьке православне кладовище за межами Греції. З середини 19-го століття тут знайшли свій спокій більш ніж 80 000 православних греків. На кладовищі знаходяться гробниці багатьох відомих осіб: політиків, науковців та інших знаменитостей, серед яких представники родин, які залишили слід в історії грецького народу. Цвинтарна Преображенська церква була побудована в 1888 році при Патріархові Константинопольському Діонісії V.

Відео дня

За свою довгу історію це знамените кладовищі пережило безліч лих, його пам'ятники не раз ставали об'єктами нападів та осквернений. Хоча кладовище до сьогоднішнього дня використовується грецькою громадою міста, до недавнього часу його правовий статус по відношенню до турецької владі був сумнівним.

Амбіційне завдання відновлення кладовища і його храму було поставлене 4 роки тому. З благословення Патріарха Варфоломея і за допомогою спонсорів це завдання було вирішене. Протягом цього часу тут працювали спеціалісти з обробки мармуру з Греції та Туреччини, студенти Афінської школи образотворчих мистецтв, архітектори та реставратори, яким вдалося відновити унікальні пам'ятки кладовища.