Предстоятель РПЦ їде в Румунію / qmagazine.ro

Предстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Кирил розповів про майбутню зустріч в Румунії представників Помісних Православних Церков, які зберуться для того, "щоб згадати часи гонінь на віру" і "небезпеку життя без Бога".

Про це Патріарх сказав напередодні візиту в Румунію в інтерв'ю журналу Q Magazine.

"Православні Церкви, збираючись нині в Румунії, щоб згадати часи гонінь на віру, покликані свідчити про небезпеку життя без Бога. Вибір «жити без Бога» однаково руйнівний для людини і суспільства безвідносно до того, нав'язаний ззовні він або є результатом вільного вибору. Крім того, мій візит пов'язаний і з приводом святкування десятої річниці інтронізації Патріарха Румунського Даниїла. Румунська Церква - жива і сильна, вона енергійно прагне зберігати християнські цінності в сучасній Європі", - сказав в інтерв'ю румунському виданню Патріарх Кирил.

Відео дня

Також він розповів про заходи, які готує Румунська Православна Церква.

"Вони присвячені спогадам часів войовничого богоборства, жертвами якого стали всі Церкви Східної Європи. Ми всі були мішенню для атеїстичної ідеології, для державного ладу, в якому не було місця для віри в Бога. За гаслами турботи про людину ховалася неприязнь до Церкви, до всього, що пов'язане з релігією. Подібні небезпечні революційні зміни в суспільствах, зрозуміло, були б неможливі, якби значна частина наших співгромадян, вільно чи мимоволі, не стала б симпатизувати ідеї побудови «раю на Землі», таким яким його бачили класики марксизму-ленінізму. Такий «рай» передбачав знищення всіх незгодних, чим і займалися борці з релігією", - зазначив Патріарх Кирил.

Водночас він зазначив, що "владі не вдалося позбавити віруючих їхньої віри".

"Але розквіт релігійного життя відбувається на тлі поширення ідеології споживацтва і пропаганди свободи у відриві від моральної відповідальності людини за свої слова і вчинки. Подібна «свобода» руйнує саму людину, сім'ю і суспільство в цілому. Жителі Східної Європи змогли захистити свою віру, коли нас намагалися позбавити її силою. Але нині багато хто добровільно віддає перевагу комплексу споживчих задоволень, а не вірі. Користування ними не вимагає моральних зусиль, але, у поєднанні з забвінням Бога, обмежує життя послідовною і безумовною любов'ю до самого себе", - додав Предстоятель РПЦ.

Інтерв'ю повністю ТУТ