Київські глаголичні аркуші

У Київській духовній академії на території Києво-Печерської лаври 24 жовтня відкрилася виставка до 200-річчя від дня народження багаторічного Начальника Руської духовної місії у Єрусалимі архімандрита Антоніна (Капустіна). 

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, експозиція присвячена історичним зв’язкам Києва та Єрусалима і представляє артефакти, святині та унікальні предмети ХІХ-поч. ХХ ст.

Архімандрит Антонін (Капустін) був випускником Київської духовної академії, протягом семи років – викладачем та помічником інспектора КДА, роками допомагав формувати колекцію Церковно-археологічного музею при академії. 

Відео дня
Архімандрит Антонін Капустин

«Архімандрит Антонін присвятив себе богословській науці і служінню Православній Церкві. Видатний вчений і археолог, підтверджуючи наукові гіпотези, зробив значний вклад в світову науку. Він увійшов в історію як видатний діяч на терені церковної археології та як один з найбільш плідних начальників Руської духовної місії в Єрусалимі, адже йому вдалося організувати навколо себе міцне братство», - розповів доцент Київської духовної академії архімандрит Олексій Коваль.

1

В експозиції представлені рідкісні рукописи та світлини ХІХ- поч. ХХ століття, зокрема стаття архімандрита Антоніна (Капустіна) «Із записок Синайського прочанина» у журналі «Труди Київської Духовної Академії» за лютий 1871 р., праця архімандрита Порфирія (Успенського) «Подорож по Єгипту і в монастирі св. Антонія Великого і прп. Павла Фівейського в 1850 році», видана у Санкт-Петербурзі 1856 р. та інші.

Сторінка з книги Октоїх 1493 року

«Наша експозиція присвячена історичним зв’язкам Святого града Єрусалима та святого града Києва. Серед експонатів, окрім літературних пам’яток, представлений цікавий фоторяд із світлин ХІХ-ХХ сторіччя, на якому відображено і дворян, представників вищого шару суспільства, які активно жертвували на Церкву під час подорожей на Святу Землю, і простих паломників, які завдяки зусиллям архімандрита Капустіна мали можливість вільно відвідувати Єрусалим та вклонятися його святиням», - зазначив архімандрит Олексій Коваль.

Відкриття виставки відбулося в рамках IX Міжнародної науково-практичної конференції, що проходить у Київській духовні академії і семінарії 23-24 жовтня. Виставка відбувається у Церковно-археологічному кабінеті Київської духовної академії, триватиме до середини грудня, вхід вільний , з 15.00 до 19.30.