Фото: Центр інформації УПЦ

Ректор Київських духовних шкіл митрополит Антоній (Паканич) перерахував подарунки багаторічного начальника Руської духовної місії в Єрусалимі архімандрита Антоніна (Капустіна), які були передані видатним церковним діячем у Київську духовну академію (КДА) у кінці XIX cт.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це митрополит Антоній сказав сьогодні на відкритті IX Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 200-річчю від дня відкриття Київської духовної семінарії та 200-річчю від дня народження архімандрита Антоніна (Капустіна).

Фото: Юрій Жаріков

«Отець Антонін був випускником нашої Академії. Саме в Києві він прийняв чернецтво і священний сан. Протягом семи років після закінчення Академії він був викладачем і помічником інспектора КДА. Тут він сформувався як вчений і як пастир. На все життя він зберіг вдячну пам'ять про Київ і про професорів, під керівництвом яких відбувалося його духовне та інтелектуальне становлення. І сьогодні ми хотіли б віддати данину вдячної пам'яті отцю Антоніну, чиє ім'я назавжди вписано в історію нашої духовної школи», - сказав митрополит Антоній.

Відео дня

За його словами, особлива роль належить отцю Антоніну у справі створення Церковно-археологічного музею при КДА.

«Вже в перші роки свого перебування в Греції він захопився збиранням предметів старовини і незабаром почав ділитися своїми знахідками з Київською академією», - зазначив ректор КДАіС.

Серед подарунків архімандрита Антоніна (Капустіна) – колекції стародавніх монет, у тому числі, візантійських золотих монет. В описі колекції Церковно-археологічного музею початку ХХ ст. зазначається, що в музеї зберігалося «300 золотих, срібних і мідних монет – єврейських, сіро-грецького царства, греко-єгипетського царства, візантійських і східних», переданих в КДА архімандритом Антоніном. Нині ця колекція знаходиться в зборах Відділу нумізматики Національного музею історії України.

Також отець Антонін передав в КДА десятки стародавніх грецьких і слов'янських рукописів, палімпсестів, картин, зображень та інших предметів старовини.

2

«У травні 1872 року отець Антонін передав в КДА подарунок, який став науковою сенсацією. Йдеться про так звані «Київські глаголичні аркуші». Це 7 аркушів пергаментного кодексу, які були знайдені отцем Антоніном на Синаї в 1870 році. В сучасній науці цей пам'ятник відносять до X – початку ХІ ст. Особливості лексики і синтаксису тексту вказують на те, що він був створений, або в Чеських землях, або в Паннонії. «Київські аркуші» є найбільш давнім відомим до цього часу пам'ятником глаголичнних аркушів. І саме за ним зазвичай даються типові накреслення глаголичних букв. Сьогодні «Київські аркуші» зберігаються в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського», - зазначив митрополит Антоній.

До початку 1870-х років отець Антонін передав у дар Академії значну кількість цінних речей, які вимагали вивчення і спеціального зберігання. Так в Академії в 1873 році був створений церковний музей.

У 1875-1876 роках отець Антонін передав музею колекцію кіпрських старожитностей християнського часу і дохристиянської епохи з 348 предметів (глиняні пряслиця, бронзові браслети, дзеркала, ножиці, світильники, посуд для благовоній тощо).

3

«Це лише найбільш відомі подарунки, отримані Академією від отця Антоніна. Але і сказаного достатньо, щоб зрозуміти, що його дарування багато в чому сприяли перетворенню Церковно-археологічного музею в одне з найважливіших музейних зібрань того часу», - зазначив ректор Київських духовних шкіл.