1

У Грузії 23-28 жовтня відбудеться Шоста міжнародна богословська конференція, присвячена святому Максиму Сповіднику, повідомляє Sputnik-Georgia з посиланням на Центр духовного та інтелектуального розвитку при Грузинській патріархії.

У роботі першої сесії конференції візьмуть участь президент Національної академії наук Георгій Квесітадзе, декан Британської академії наук Андре Лаут, архієпископ Цагерский і Лентехский Стефан (Калаиджишвілі), представники Амстердамського Вільного університету і Даремського університету (Англія).

У день відкриття конференції відбудеться також урочистий прийом у Національній академії наук.

Відео дня

Друга сесія розпочне роботу 24 жовтня в стінах Грузинського Патріаршого університету імені Андрія Первозванного. На сесії з доповідями виступлять представники Церковної академії грецького міста Салоніки, Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету, Кембриджського православного інституту християнських досліджень (IOCS) і Вінчестерського університету.

У той же день відбудеться третя сесія конференції, на якій виступлять директор Національного Центру рукописів Зазу Абашидзе; представники Оксфордського університету Ілля Халифф і Московської духовної академії Павло Доброцветов.

25 жовтня для учасників конференції запланована екскурсія. Вони оглянуть Кутаїський історичний музей, храм Баграта і Гелатський монастир.

Конференція продовжить роботу 26 жовтня в Цагерській резиденції, де з доповідями виступлять митрополит Руставський Іоанн (Гамрекели), представники Софійського університету імені Климента Охридського і ПСТГУ.

П'ята сесія конференції пройде в той же день в Лентехской резиденції, де будуть заслухані доповіді представника Гелатській академії протоієрея Бідзіни Ґуні і професора Московської духовної академії ігумена Діонісія (Шленова).

У заключний день конференції, 27 жовтня, в цагерському кафедральному соборі Різдва Богородиці відбудеться богослужіння.

На закінчення в честь учасників буде дано урочистий концерт.

Довідка

Мощі св. Максима Сповідника (VII століття) були виявлені поблизу Цагері, неподалік від фортеці Мури. В той час, як раніше з першоджерел було відомо, що могила святого знаходиться в горах Лазіка, у фортеці Схиварисі.

Однак з 2010 року була проведена низка досліджень, в яких брали участь археологи, антропологи, історики, духовні особи та інші фахівці.

У 2016 році на П'ятій міжнародній богословській конференції в Тбілісі були оприлюднені результати досліджень, згідно з якими доказово встановлено, що виявлені останки дійсно є мощами св. Максима Сповідника.