mitropolia.spb.ru

У Санкт-Петербурзі на форумі «Добрий пастир», присвяченому 100-річчю відновлення Патріаршества богослови говорили про трагедію в результаті перевороту 1917 року.

Як повідомляє Санкт-Петербурзька митрополія РПЦ, на конференції «Святителі Русі. 1917-2017 роки — уроки століття», було зазначено, що "для Церкви це була трагедія", "однією з перших в результаті перевороту 1917 року постраждала Олександро-Невська лавра".

"Були репресовані багато тисяч віруючих, зруйновані храми і монастирі. Мученицьку смерть прийняли ієрархи, клірики, ченці і миряни. Але глибоко символічно, що саме в роки Громадянської війни було відновлено Патріаршество", - зазначається на сайті митрополії.

Відео дня

Також обговорювалося питання видання документів Священного Собору 1917-1918 років. Проект буде реалізований в 36 томах, вісім з них вже вийшли.

"Собор — унікальне явище по тривалості, широті обговорюваних питань, за складом учасників, які представляли широкі верстви населення. Десяту частину становили селяни. Всього в ньому брали участь 564 людини. Більше половини з них були репресовані. Прославлені в лику святих 40 осіб", - зазначили на конференції.

Цікаво, що на Соборі 1917-1918 років обговорювалися питання церковної дисципліни .

"Обговорювалися питання становища жінок в Церкві, відтворення інституту дияконіс, молитви за самогубців, іновірців, шлюбне право, дисципліни посту, відносин кліриків між собою. Ніколи раніше питання церковної дисципліни не ставилися як окреме завдання".

"Після подій 13 січня 1918 року, коли була звершена спроба захопити приміщення Лаври і був убитий протоієрей Петро Скіпетрів, Патріарх Тихон закликав відлучати від Церкви всіх, хто переслідував віруючих. Пізніше в обстановці Громадянської війни він обмежився захистом Церкви і проявив лояльність до радянської влади, обравши невтручання в політичне життя. У посланні від 8 жовтня 1919 року заборонялося втручатися в політичне життя, належати до партій, зустрічати дзвоном білих. Патріарх Тихон стверджував, що Церква не пов'язує себе з певним чином правління".

"Митрополит Алексій (Сіманський) в роки блокади Ленінграда вніс 3,5 мільйона рублів і золоті прикраси, зібрані віруючими для підтримки фронту. У відповідь міська влада виділяла борошно і червоне вино для богослужіння. У місті діяло десять храмів. Було дозволено звершувати пасхальний хресний хід із запаленими свічками".

"Відзначаючи століття відновлення Патріаршества, мучеництва Церкви, треба пам'ятати, що були і червоний, і білий террори. У міжусобній боротьбі загинуло 15 мільйонів чоловік. Тому у Синодику подані слова: «Пробачити, пам'ятати, молитися»", - було зазначено на конференції.