Фото: From-ua.com

Відділ зовнішніх церковних зв'язків Української Православної Церкви з сумом відзначає істотне погіршення ситуації із забезпеченням прав віруючих Української Православної Церкви в Івано-Франківській області.

Яскравим прикладом погіршення ситуації є рейдерське захоплення Благовіщенського храму Української Православної Церкви в Коломиї, здійснений 18 жовтня священиками Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Михайлом Арсеничем та Юрієм Атаманюком за підтримки «Правого сектора» і «Чорної сотні», повідомляє Відділ зовнішніх церковних зв'язків УПЦ.

Спроби рейдерського захоплення Благовіщенського храму згаданими священиками УГКЦ розпочалися в червні.

Відео дня

13-14 червня ситуація навколо Благовіщенського храму обговорювалася на 76-й сесії Синоду єпископів УГКЦ, на якій, зокрема, стверджувалося, що «УГКЦ в Україні і надалі робитиме все можливе, щоб уникати силового протистояння і міжконфесійних конфліктів, і не прагне захоплювати силою храми або будь-яке інше майно».

4 жовтня Івано-Франківський окружний адміністративний суд підтвердив право релігійної громади Української Православної Церкви на звершення богослужінь у Благовіщенському храмі. Однак ні позиція Синоду УГКЦ, ні рішення судів не завадили захопленню православного храму в Коломиї.

Саме тому ВЗЦЗ УПЦ звернувся до керівництва УГКЦ та Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ із закликом зобов'язати своїх священиків звільнити храм, яким законно користується релігійна громада Української Православної Церкви, і не перешкоджати їй у здійсненні богослужінь.

У ВЗЦЗ УПЦ відзначили, що рейдерське захоплення Благовіщенського храму в Коломиї не є поодиноким випадком на Івано-Франківщині. Зокрема, 15 жовтня також були захоплені інші храми Української Православної Церкви - церква на честь Успіння Пресвятої Богородиці в с. Старий Гвіздець Коломийського району і храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в с. Рогиня Городенківського району. Загострюється ситуація навколо ще одного храму Української Православної Церкви - церкви на честь св. Георгія Побідоносця в с. Острівець Городенківського району, де органи місцевої влади та представники «УПЦ КП» не залишають спроби всупереч законам України в примусовому порядку змінити підпорядкування релігійної громади канонічної Української Православної Церкви і захопити її храм.

Відділ зовнішніх церковних зв'язків Української Православної Церкви також закликав органи місцевої влади відновити порушені права віруючих і релігійних громад Української Православної Церкви, не втручатися в їхні внутрішні справи, і забезпечити їх право на свободу віросповідання.