В Коломиї вчора зрізали замки на Свято-Благовіщенському храмі Української Православної Церкви, а сьогодні провели в ньому власне «богослужіння».

Як повідомляє Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, про захоплення стало відомо з публікацій в Facebook координатора військових капеланів Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Михайла Дзюби.

Водночас в інформаційно-просвітницькому відділі Івано-Франківської єпархії УПЦ підтвердили факт захоплення, вказуючи, що силового протистояння під стінами храму не було.

Відео дня

"Тиждень тому Івано-Франківський окружний адміністративний суд встановив факт законності користування релігійною громадою Української Православної Церкви Благовіщенським храмом в місті Коломия та, відповідно, протиправними дії представників поліції, які запломбували культову споруду. Наразі прихильники УГКЦ знаходяться біля церкви та силоміць не пускають до неї вірян УПЦ", - повідомляється на офіційному сайті УПЦ.

"4 червня, у день Святої П’ятидесятниці, священики Греко-Католицької Церкви за підтримки вояків «Чорної сотні» вчинили спробу рейдерського захоплення Благовіщенського храму міста Коломиї. Після чого будівлю храму було опечатано", - нагадують у інформаційно-просвітницькому відділі.

Крім того Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ повідомляє про випадок "заволодіння шляхом обману" храмом на честь Успіння Пресвятої Богородиці православної громади у селі Старий Гвіздець Коломийського району.

Зокрема, 15 жовтня в сільській раді села Старий Гвіздець Коломийського району відбулись збори жителів села за участю представників УПЦ КП.

"На зборах територіальної громади села, які насправді не були парафіяльними, мешканці села, які не є парафіянами храму, взяли на себе відповідальність за зміну конфесійної приналежності релігійної громади. Настоятеля та вірян церкви на збори не було запрошено", - описується перебіг подій на офіційному сайті УПЦ.

"Шляхом обману прихильники переходу в УПЦ КП заволоділи ключами храму та встановили додатковий замок. Внаслідок цього православна громада та настоятель храму протоієрей були змушені звершувати Богослужіння на вулиці", - повідомляється на сайті єпархії.

Івано-Франківська єпархія УПЦ звернулася до правоохоронних органів, органів державної влади та міжнародних організацій за захистом порушених прав православної громади села Старий Гвіздець Коломийського району.