/ mitropolia.spb.ru

Дискусія «Уроки століття: служіння Патріархів Руської Православної Церкви від 1917 до 2017 року» пройшла в Санкт-Петербурзі (Росія).

Як повідомляє Санкт-Петербурзька митрополія, богослови говорили про причини, які призвели до революційних подій 1917 року, а також до відновлення Патріаршества.

На зустрічі прозвучала позиція Церкви, яка була висловлена у посланні Священного Синоду після 1917 року: «Звершилася воля Божа».

Відео дня

Говорячи про історію відновлення Патріаршества також було зазначено, що "Битва за і проти відновлення була жорсткою. У підсумку перемогла думка, що Патріаршество увінчає соборний спосіб керування Церквою. Збиралися скликати Собори регулярно, кожні три роки, розширений склад - кожні дев'ять років".

Один з богословів звернув увагу на те, що "Церква відчувала необхідність реформ. Коли Тимчасовий уряд скасував обов'язкове причащання, 90 відсотків військовослужбовців припинило причащатися. Патріарх був необхідний".

Говорячи про складності служіння Патріарха Тихона (Бєлавіна), прозвучало, що "на нього була покладена відповідальність за всю Церкву. Він залишився один з цими проблемами і став діяти самостійно".

"Патріарх Тихон у заповіті написав, що він не ворог радянської влади; до моменту, коли митрополит Сергій випустив декларацію, значна частина церковної спільноти визначила свою позицію як лояльність до радянської влади", "ієрархи визначили збереження спадкоємства як першорядне завдання".

Організаторами дискусії, присвяченій 100-річчя відновлення Патріаршества, стала Олександро-Невська лавра та ін.