1

У свято Покрови Пресвятої Богородиці в Тамбові (Росія) відкрили погруддя Святителя Луки (Войно-Ясенецького).

Як повідомляє "Правмир", пам'ятник встановлений поруч з будинком, в якому з 1944 по 1946 роки жив святитель Лука.

Чин освячення погруддя звершив Митрополит Тамбовський і Расказовський Феодосій. На урочистостях також представили меморіальну музейну експозицію «Келія архієпископа Луки», яка створена в будинку, де жив Святитель Лука.

Відео дня

Довідка "УНІАН-Релігії"

Архієпископ Лука народився 27 квітня 1877 року в Керчі. Закінчив медичний факультет Київського університету. У 1921 році прийняв сан диякона, а в 1923 році таємно був пострижений у ченці з ім'ям святого апостола і євангеліста Луки і прийняв сан єпископа. Новопоставленого архиєрея заарештували. Перше заслання закінчилося в 1926 році, друге тривало з 1930 по 1933 рік.

Третій арешт стався 24 липня 1937 року, але навіть у засланні єпископ надавав лікарську допомогу всім, хто її потребував. З 1946 по 1961 роки владика Лука був правлячим архієреєм Кримської єпархії. Під час служіння на Кримській кафедрі приймав хворих, консультував у військовому госпіталі, читав лекції в медичному інституті, служив і виступав з проповідями в храмах, відновлював церкви.

Помер архієпископ Лука 11 червня 1961 року. У 1996 році відбулося обретіння святих останків архієпископа Луки, які в наразі перебувають у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Сімферополя. Канонізований у сонмі новомучеників і сповідників Руських в 2000 році. За молитвами святителя Луки відбувалися і продовжують відбуватися численні чудесні зцілення.