Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павел просить усіх ураїнців не залежно від віросповідання "не робити біди і горя на рівні релігійного життя".

У коментарі "УНІАН-Релігії" з приводу загроз захоплення монастиря у період з 14 по 17 жовтня він нагадав, що в Україні "всі мають право молитися".

"Я звертаюся до кожної людини, якої б віри вона не була, ніколи не робити біди і горя на рівні церковного, релігійного життя. Всі мають право молитися: іудеї, католики, мусульмани, православні. Ми не йдемо ні до кого. І нікого не звинувачуємо, і не нав’язуємо своїх інтересів. Кожна людина має право вірити, як вона бажає, а Бог буде праведним судією і воздасть кожному по його справах", - сказав митрополит Павел.

Відео дня

Коментуючи рівень загроз, які надходять у Києво-Печерську лавру, намісник зазначив, що аби запобігти провокаціям, він звернувся до всіх органів влади, "до Президента, до прем’єр-міністра, до Міністра внутрішніх справ, до Служби безпеки України, щоб теж були уважними".

"Це не слухи. Протягом останніх трьох років 14 жовтня ввечері приходять молодики, я їх називаю “панчохи чорні на голови”. Вони підходять до Лаври, кидають каміння, говорять нецензурні слова на адресу монахів, монастиря. Бог милував, що вони не заходили, не руйнували споруди, не робили великих безчинств. І сьогодні з усіх сторін, в тому числі представники державної влади, дзвонять і попереджують бути дуже обережними і намагатися з 14 по 17 жовтня контролювати, що діється в Лаврі. 

Водночас митрополит Павел закликав усіх "мати любов один до одного, терпіння і своєю щирою працею робити процвітаючу Україну".

"Дуже неприємно, коли починається бійка, тим більше в огорожі церковній. Це негативно впливає на державний імідж. Я хотів би, щоб Господь послав мир і кожному розум. Протягом тисячоліть Свята соборна апостольська канонічна Церква молилася і молиться за державу, за владу, за військо і за кожну людину окремо.Свято Покрови - це є спілкування, об’єднання сім’ї, а у нас Україна - вся родина", - підсумував намісник лаври.