Фото orthodox.org.ua

У Сумах на свято Покрови Пресвятої Богородиці,14 жовтня, може виникнути гостра ситуація через те, що Сумська міськрада не надала офіційний дозвіл віруючим УПЦ на проведення хресної ходи і богослужіння на Покровській площі міста.

Як зазначає політолог Павло Рудяков, директор інформаційно-аналітичного центру «Перспектива», у своєму блозі на сайті «Обозреватель», ця заборона - це "порушення усіх писаних і неписаних демократичних правил і норм", "до того ж, це суперечить чинному законодавству".

"Організатори масових мирних акцій мають ставити до відома місцеву владу про їх проведення, а не отримувати від неї дозвіл на це. Мотивування рішення, ухвалення якого супроводжувалося “обуренням громадськості”, представники якої чомусь перебували в залі, де відбувалося засідання (активісти правлять бал!), навряд чи можна вважати логічним. Як пояснив один з членів виконкому, чиновники злякалися “сутичок та провокацій з боку самого Московського патріархату", - зазначив Павло Рудяков.

Відео дня

При цьому політолог зазначає, що "ані керівники Сумської єпархії, ані віруючі здаватися не збираються".

"Вони відчувають, що правда і справедливість на їхньому боці й налаштовані на те, щоб захистити свої права, пройшовши Хресною ходою, всупереч забороні. На офіційному сайті Сумської єпархії “висить” анонс: “На свято Покрова Пресвятої Богородиці в Сумах відбудеться Хресна хода та архієрейське богослужіння на місці зруйнованого храму”. Повідомлення про захід поширюються по інших каналах. За прогнозами, цьогорічні Покровська Хресна хода у Сумах може зібрати рекордну кількість учасників. ", - зазначає Павло Рудяков.

За його словами, в пошуках захисту від небажаного розвитку подій Сумська єпархія УПЦ шукає підтримки у правозахисних організацій.

Водночас "Сумський відділок “Правого сектору” оголосив мобілізацію прихильників, закликавши 14-го числа вийти на вулицю, щоб довести, що в “українських містах можуть відбуватися лише українські марші", - констатує політолог.