1

Священний Синод Руської Православної Церкви на сьогоднішньому засіданні ухвалив включити в місяцеслов імена єпископа Мардарія (Ускоковича) та архімандрита Севастіана (Дабовича).

Як йдеться у журналах Синоду, канонізація святителя Мардарія і преподобного Севастіана вже була звершена Сербською Православною Церквою.

Синод РПЦ постановив включити ім'я святителя Мардарія в місяцеслов з визначенням святкування його пам'яті 29 листопада /12 грудня, а ім'я преподобного Севастіана Джексонского – з визначенням святкування його пам'яті 17/30 листопада.

Відео дня

Як повідомляє "Правмир", святитель Мардарій (Ускокович) (1889-1935) став першим сербським архієреєм на американському континенті з титулом «єпископ Американський і Канадський». З його ім'ям пов'язана справа адміністративного устрою першої сербської єпархії в США і Канаді. За дванадцять років, проведених перед цим у Росії, майбутній архієрей чимало потрудився і на благо Російської Церкви.

Преподобний архімандрит Севастіан (Дабович) (1863-1940) все своє життя присвятив місії та служінню Церкві, в першу чергу на американському континенті, де народився в родині сербського емігранта. Архімандрит Севастіан керував Сербською духовною місією, і йому належать неоціненні заслуги в організації церковного життя.