Фото: news.church.ua

У день пам’яті Собору преподобних Святогірських Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав усіх християн наслідувати подвиг святих, кожен день і кожну годину долали всі спокуси заради любові до Господа. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Преподобні отці Святогірської лаври - це світила, які своєю любов’ю до Бога, своїм благочестивим життям були окрасою землі, а сьогодні вони є молитовниками за всіх нас грішних», - зазначив Предстоятель.

Згадуючи про жертву Іісуса Христа на хресті, Його Блаженство, підкреслив, що Господь був розіп’ятий заради нашого спасіння, і «нам для того, щоб зійти на небо і бути з Христом потрібно сорозіп’ятися Йому».

Відповідаючи на питання як це зробити, Архіпастиря сказав: «Звичайно, це не в буквальному розумінні означає - взяти цвяхи і прибити себе до хреста. До хреста прибиває себе та людина, яка зв’язує себе Божественним законом. Спаситель сказав, що “Хто має заповіді Мої та їх зберігає, той любить Мене” (Ін. 14:21). Щоб показати свою любов до Бога ми повинні засвідчити це - не деклараціями і не заявами, а - власним життям».

Ґрунтуючи своє життя на Божественному Законі, людина стає здатною відкидати всі спокуси світу.

«Виконуючи Божественні Закони, людина себе зв’язує і робить мертвою для спокус світу. Їй хочеться вкрасти, а заповідь каже: не кради. Хочеться когось зненавидіти, а Господь говорить не можна нікого ненавидіти, любіть ворогів ваших. Світ пропонує такій людині спокуси, а вона на них не реагує».

«Вони все життя своє служили Богу, і сорозпиналися Христу не раз в житті, а кожен день і кожну годину. Так і ми, коли приходить спокуса, і хочеться зробити щось погане, повинні, через спогад божественних Заповідей і через підкорення себе цим законам, розпинати себе Христу», - підкреслив Блаженніший владика.

«Нехай молитвами Преблагословенної Діви Марії і преподобних отців Святогірських, пам’ять яких ми сьогодні звершуємо, Господь зміцнює кожного з нас не робити гріха. Ми повинні пам’ятати, що зв’язувати себе узами Божественної любові людина повинна добровільно - не потрібно чекати слушної нагоди для цього, а варто змушувати себе кожен день і кожну годину. Можливо, спочатку людина буде відчувати себе обмеженою у чомусь. Але насправді, той, хто не простягає руки свої до гріха, отримує від Бога таку втіху, якої не можливо уявити. Він отримує ту радість, той мир, те щастя, якого шукають всі люди. Одні шукають його в багатстві, інші - в земних положеннях, у славі людській, треті - в алкоголі або наркотиках, але знаходять його тільки ті, хто пов’язує себе узами священних Заповідей Божих».