Фото: news.church.ua

Напередодні дня пам’яті святителя Феодосія, 21 вересня, відбувся хресний хід з мощами святого вулицями міста. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Чернігівської єпархії.

2

Молитовний хід від Свято-Успенського Єлецького жіночого монастиря до Свято-Троїцького кафедрального собору очолив митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій та зібрав велику кількість православних з усіх куточків України.

Після того як мощі свт. Феодосія були перенесені до Свято-Троїцького собору, владика Амвросій відслужив перед ними акафіст, після чого було звершено святкове всенічне бдіння.

Відео дня
2

***Святитель Феодосій Чернігівський народився у 30-х роках XVII ст. на території Правобережної України та походив з родини священика. Освіту здобув у Києво-братській школі за ректорства видатного ієрарха архієпископа Лазаря Барановича та був пострижений в чернецтво у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

У 1692 році архімандрит Феодосій, ігумен Чернігівського Єлецького Успенського монастиря, був хіротонісаний в єпископа Чернігівського та возведений в сан архієпископа. Святитель відійшов до Господа 5 лютого 1696 року за старим стилем.

Канонізація святого відбулася 9 вересня (22 вересня за новим стилем) 1896 року.