В УПЦ вважають, що поставити під жорсткий контроль, або заборонити Церкву - це самогубство для держави

Українська Православна Церква сьогодні фактично бореться за свободу віросповідання, протистоїть спробам втручання держави у її справи та державного контролю над внутрішнім життям Церкви.

Про це сказав у своєму інтерв’ю Центру інформації Української Православної Церкви керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«В нашому суспільстві сьогодні немає запиту на релігійну війну. Однак, в мене складається таке враження, що є певні сили, які запит на таку війну, на такий радикалізм хочуть формувати й підтримувати», - підкреслив керуючий справами УПЦ.

Відео дня

Митрополит Антоній впевненний, що у кризові часи не слід змінювати релігійне законодавство. 

«Ми маємо досвід життя в умовах Радянського Союзу, де Церква була загнана в гетто. І ми будемо робити все, щоб подібне гетто більше не повторилося», - зазначив він.

Керуючий справами УПЦ висловив припущення, що своїми законодавчими ініціативами «певні сили всередині держави намагаються обмежити, поставити під жорсткий контроль, або й навіть заборонити діяльність УПЦ».

Але на думку митрополита Антонія, це самогубство для держави: «Адже Церква – це значна частина народу, і відмовляти власному народу в реалізації частини його основних прав, чи видавати закони, спрямовані проти власних громадян – контрпродуктивно».

За словами митрополита Антонія, кульмінація конфліктів за храми УПЦ пройшла. 

«Захоплення ще відбуваються, але це вже поодинокі випадки. Ситуація досі важка, але вже досить стабільна. Це проблема декількох десятків сіл, головним чином в Західній Україні, не більше. І заради цього змінювати релігійне законодавство всієї країни, яке сколихне все міжконфесійне різноманіття держави, збурить всю країну, є нерозумним й недоцільним», - зазначив керуючий справами УПЦ.

Митрополит Антоній окремо акцентував увагу на тому, що віруючі УПЦ, у яких забрали храм, будуть нову церкву або моляться у пристосованому приміщенні. Відповідно, захоплені храми стоять пустими або напівпустими.

Також він підкреслив, що масового переходу парафій УПЦ до УПЦ КП, чого хочуть добитися автори законопроектів 4511, 4128, 5309, немає і не буде.