Фото: КДАіС

У Києво-Печерській лаврі 1 вересня майбутні священнослужителі молилися перед мощами небесного покровителя Київських духовних шкіл - преподобного Нестора Літописця, і просили у святого допомоги у навчанні.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, перший день навчання у Київській духовній академії і семінарії розпочався з Божественної літургії, яку очолив Предстоятель Української православної церкви Блаженнійший митрополит Онуфрій.

2

Після чого семінаристи на чолі з Предстоятелем УПЦ і ректором Київських духовних шкіл митрополитом Антонієм пройшли хресним ходом від Свято-Успенського собору до Ближніх печер, де молилися біля мощей преподобного Нестора Літописця, який є покровителем усіх учнів і викладачів.

«Наша освіта відображає тенденції сучасного розвитку освіти та її триступеневу форму: у нас є програма бакалавріату, магістратури, а також аспірантури. Наші студенти - це не тільки люди зі шкільною освітою, але також ті, хто вже закінчив вищі навчальні заклади», - розповів перший проректор Київської духовної академії і семінарії, протоієрей Сергій Ющик.

2

Цього року студентами Київської духовної семінарії та академії стали абітурієнти з усіх областей України, а також Білорусі, Молдови, Росії, Греції та інших країн. Серед майбутніх священиків - колишні юристи, військові, а також учителі та програмісти.

«Бажаю усім студентам твердості віри у своєму бажанні стати служителем Православної Церкви і пам'ятати, що духовна освіта - це освіта, яка виховує людину в Церкві, людину Церкви і людину для Церкви», - побажав студентам отець Ющик.

2

Самі семінаристи першого класу з радістью зустрічають перший день занять, адже багато з них мріяли вступити до Київської духовної семінарії ще з дитинства.

«Я ще дитиною приїжджав до Києво-Печерської лаври паломником і завжди мріяв навчатися у Київській духовній семінарії, щоб послужити Матері-Церкві. Батьки мої прості робочі, але підтримали мене в моєму прагнення стати священиком, і ось, Слава Богу, я тут», - ділиться радістю семінарист Роман з Білорусі.

3

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, у Київській духовній академії і семінарії 1 вересня розпочали навчання 243 студенти перших курсів. На денному відділенні семінарії - 65 студентів, 32 студента - в магістратурі денного відділення. На заочному відділенні в Київській духовній академії розпочали навчання 71 студент і 75 - у семінарії.