Фото: mukacheve.church.ua

Православна Церква 8 серпня вшановує пам’ять преподобного Мойсея Угрина, Печерського (+1043). По особливому його пам’ять вшановують в древньому Мукачівському Свято-Миколаївському жіночому монастирі, повідомляється на сайті Мукачівської єпархії УПЦ. 

Минулого року виповнилося 20 років від дня, коли велика частина мощей владикою Євфімієм була перенесена до Мукачівського монастиря.

2

8 серпня святкове богослужіння на честь преподобного Мойсея звершили два архієреї: керуючий Мукачівською єпархією Української Православної Церкви, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський та архієрей Помісної Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, Високопреосвященніший Михаіл, архієпископ Празький і Чеських земель.

Відео дня

Помолитися до святого Мойсея на святу Чернечу гору зібралося сотні прочан з міст та сіл Закарпаття.

Архіпастирям співслужили понад 50 священнослужителів, серед яких були чернецтво, священство − клірики Мукачівської, Хустської єпархії УПЦ та священнослужителі − клірики Помісної Православної Церкви Чеських земель і Словаччини.

Під час богослужіння була виголошена молитва до святого Мойсея Угрина про припинення кровопролиття, мир та спокій на нашій рідній, Українській землі.

3

Нагадуємо, що в Мукачівському монастирі знаходиться частина правої руки преподобного Мойсея Угрина. Мощі преподобного Моісея Угрина на його історичну батьківщину в 1996 році з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України з Києво-Печерської лаври переніс вже покійний, Високопреосвященніший Євфімій (Шутак), архієпископ Мукачівський і Ужгородський та тоді ще, архімандрит, нині вже архієпископ та керуючий архієрей Мукачівською єпархією – владика Феодор.

Сьогодні мощі знаходяться в Свято-Миколаївському храмі Свято-Миколаївського Мукачівського монастиря.