Церква не може бути власністю людини, Вона є лише Христовою, використання Церкви задля задоволення власних корисливих цілей є справжнім цинізмом.

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів у своїй проповіді в день пам’яті святого пророка Ілії, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженство нагадав усім присутнім про життя святого славного пророка Божого Ілії. Він розповів про те, як після правління Соломона іудейське царство розділилося на дві частини. Ізраїль залишився вірний Господу Богу і жителі Іудеї продовжували відвідувати цю країну для молитви у святому місті Єрусалимі.

Відео дня

«І тоді, щоби зберегти своє царство, правитель Іудеї вирішив ввести іншу релігію. Тобто “свою церкву” – як сьогодні модно говорити», – підкреслив Блаженніший Митрополит Онуфрій. Цар Ієровоам та його наступник Ахав почали насадження в Іудеї язичництва.

«В цей час Бог посилає в Ізраїль свого пророка по імені Ілія, щоб напоумити людей і повернути  їх до істинного Творця неба і землі», – зазначив Блаженніший владика. Проте через те, що люди не чули та не вірили словам пророка, Господь посилає на них кару – посуху, яка тривала три з половиною роки. Після цього Ілія викриває усіх язичницьких жреців та лжевчителів. Господь його молитвами дає іудеям дощ і весь народ сповідує істинну віру у Живого Бога.

«Коли читаєш житіє пророка Божого Ілії – то бачиш історію сьогодення, – зазначив Предстоятель та роз’яснив, що бувають люди, які хочуть зберегти свою владу за рахунок Церкви.

«Зробити собі свою церкву, яка би підтримувала мене і тоді я буду вічним володарем – це називається цинізмом», – наголосив Його Блаженство. Він додав, що «Церква моя не буває. Є Церква Божа, Христова. І від Христа Її не можна відривати, щоб зробити своєю, сісти замість Христа во главу Церкви і маніпулювати нею, щоб зберегти себе у владі».

Святий пророк Божий Ілія  ще раз навчає нас, що Бог єдиний і Церква, створена Ним, є Божим Тілом. Главою Церкви є Христос, а ми є лише частинами Божого Тіла.

«Якщо людина хоче жити добре і мати Боже благословіння, то треба не Церкву розривати для себе, а самому прийти і приліпитися до цього Тіла Христового своєю гарячою вірою і благочествим життям», – наголосив Блаженніший Митрополит Онуфрій.