Фото: news.church.ua

Складні життєві питання вирішуються не зовнішньою мудрістю і вченістю, а мудрістю духовною. Про це сказав Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій під час проповіді в день пам’яті святих апостолів Петра і Павла, повідомляє Інформаційно-просвітницький віділ УПЦ.

Він також зазначив, що первоверховні апостоли були різними людьми, мали різні покликання, але одне служіння.

«Апостол Петро не мав світської освіти, але він мав духовну мудрість, якою збагнув Христа. Апостол Павел був вченим, він опанував всі науки того часу, але поки не пізнав премудрості Божої, ця вченість не принесла йому ніякої користі – він був гонителем Христа». Лише коли апостол Павел пізнав мудрість Божу, пізнав Спасителя, тоді він став не тільки вченим, але і мудрим.

«Вченість і мудрість це різні поняття», – підкреслив Предстоятель. Людина може бути вченою, мати глибокі пізнання в науках, але залишатися немудрою – «не вміти жити, не вміти знаходити мир з Богом». І навпаки, людина може бути неосвіченою, але мудрою.

«Вона знаходить вирішення всіх своїх проблем, і при тому правильне рішення, тому що життєві проблеми вирішуються не мудрістю зовнішньою, чи не вченістю, а мудрістю духовною», – зауважив Архіпастир.

«Коли людина знає Бога і своє місце в цьому світі, коли вона знає призначення, яке їй Бог призначив, то здатна правильно розсудити, що вирішити в тих чи інших обставинах, і як вийти з них».