Фото: ria.ru

Офіційний сайт Константинопольського Патріархату опублікував текст виступу Вселенського Патріарха Варфоломія I в патріаршому соборі святого Георгія перед групою українських журналістів, які прибули в Стамбул в рамках прес-туру "православний Константинополь", повідомляють "Українські новини".

Як зазначив у своєму виступі Патріарх Варфоломій, він приємно згадує візит в Україну в 2008 році, щедру та розкішну гостинність, яку він побачив у Києві. І це залишається назавжди в його розумі і в серці. Протягом багатьох років його патріаршого служіння між Вселенським Патріархатом і українським народом підтримувалися постійні контакти, і це не дивно, оскільки духовні відносини, які об'єднують Церкву-Мати з Україною, ніколи не зникнуть. Український народ прийняв хрещення в християнській вірі, з Константинополя в часи святого великого князя Володимира Київського, отже, Константинопольська Церква назавжди залишиться Церквою-Матір'ю українського народу. Як любляча мати, Церква-Мати ніколи не може забути своїх духовних дітей, особливо в моменти випробувань і труднощів.

"Ми близькі вам, особливо в скрутні часи; ми супроводжуємо вас нашими молитвами і благословеннями. Ми благословляємо, з любов'ю та турботу кожного українця, без винятків. Ми молимося за єдність українського народу. Ми молимося про мир в Україні. Ми сподіваємося, що братовбивча війна припиниться. Історія України повинна навчити сьогодні український народ не повторювати помилок минулого", - зазначив Вселенський Патріарх.

Відео дня

Він також підкреслив, що син святого великого князя Володимира Ярослав Мудрий сприяв поширенню християнства в Київській державі шляхом створення церков і монастирів і видав правовий кодекс "Руська правда", натхненний християнськими принципами, він виключав, наприклад, смертну кару. У своєму заповіті Ярослав намагався запобігти міжусобицу між п'ятьма синами, розділивши між ними свої володіння. Розуміючи небезпеку, яка може виникнути в результаті поділу між братами, він закликав їх жити у мирі один з одним. На жаль, порадою мудрого батька не скористались, і відбулися поділи, які послабили Київську державу.

"Історія святого Володимира і його сина Ярослава повинна сьогодні стати настановою для українського народу. Їх звернення в християнство, можливо, було обумовлене переважно політичними причинами, але, по суті, ухвалення державної релігії було спрямоване на створення умов для миру і стабільності, щоб культура і духовний розвиток могли процвітати. Те ж є правильним і сьогодні. Єдність і мир дуже бажані і важливі для народу та Церкви України. Цей дух єдності є одночасно крихким скарбом і даром згори, який був довірений нам Триєдиним Богом для нашого спасіння і радості. Саме в цьому ж дусі єдності ми палко молимося і сподіваємося на те, щоб він міг переважати в Україні", - резюмував Вселенський Патріарх Варфоломій.