Фото: news.church.ua

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, представник Української Православної Церкви при міжнародних європейських організаціях єпископ Віктор взяв участь в додатковій нараді ОБСЄ з людського виміру.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, нарада проходить 22-23 червня у Відні та присвячена свободі релігії та віри. Владику супроводжував заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

У роботі наради взяли участь представники країн-учасниць ОБСЄ, дипломати, правозахисники, представники конфесій та релігійних організацій. 

Відео дня
2

У рамках роботи форуму єпископ Віктор виступив із заявою, в якій розповів про дискримінаційні, противоправні та незаконні дії, спрямовані проти релігійних громад та вірних УПЦ. Зокрема, владика згадав про законопроекти №№4128, 4511, 5309, згідно з якими Церкві намагаються нав’язати спеціальний статус, змусити змінити свою назву, підписувати спеціальні договори з державними органами, погоджувати з державою призначення священнослужителів і т. п. При цьому для інших конфесій такі зобов’язання не встановлюються. Стурбованість можливістю прийняття цих законопроектів висловили: Всесвітня Рада Церков, низка Помісних Православних Церков, Державний Секретаріат Ватикану. 

У виступі також було згадано про нереєстрацію Міністерством культури України статутів УПЦ, у зв’язку з чим Церква була вимушена звернутися до суду.

У тексті виступу було відзначено, що міжнародне право і позиції авторитетних міжнародних організацій свідчать про те, що за порушення прав віруючих та дискримінаційні дії, які вчинені навіть недержавними структурами, все-одно несе відповідальність держава. Так, в доповіді Спеціального доповідача з питань свободи релігії та переконань Організації Об’єднаних Націй за 2014 рік вказано, що: “Порушення прав людини можливі не лише зі сторони держави; досить часто вони вчиняються недержавними суб’єктами. Тим не менше, відповідальність за такі акти несе держава, оскільки вони можуть свідчити про недосконалість системи захисту прав людини”.

3

Представник Церкви зазначив, що розпалювання релігійної нетерпимості, а також подальше ігнорування порушень права на свободу віросповідання та релігійної діяльності Української Православної Церви, при відсутності належного розслідування та публічного осуду фактів порушень прав віруючих, приведе до ослаблення верховенства права і законності в Україні. 

Разом з тим, владика відзначив і позитивні рішення органів судової влади на захист прав УПЦ. Зокрема, в червні 2016 року Бориспільська міська рада всупереч Конституції України заборонила проводити Всеукраїнський хресний хід через місто Бориспіль (Київська область). Про це представники УПЦ повідомляли на засіданні БДІПЧ/ОБСЄ у Варшаві у вересні 2016 року. В результаті судового позову Бориспільський суд Київської області своїм рішенням від 22.02.2017 визнав згадане рішення Бориспільської міської ради протиправним і свавільним. 

Поза офіційною частиною заходу представники Церкви мали спілкування з учасниками наради, серед яких і з представником Постійної Місії Святого Престолу при міжнародних організаціях у Відні священиком Фредеріком Хансеном.