Фото: news.church.ua

В Оксфорді (Великобританія) відбулися заходи, присвячені 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні, у яких взяли участь представники Української Православної Церкви.

Зокрема, 8 червня при православному центрі Оксфорда в St. Gregory’s House Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні (МІАСУ) спільно з Oxford University Orthodox Christian Student Society (Товариством православних студентів Оксфордського університету) провели духовно-просвітницький вечір на тему: «В Саду Пресвятої Богородиці. Русь і Афон: 1000 років духовної єдності», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Захід був присвячений 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні. Під час вечора перед присутніми виступив директор МІАСУ Сергій Шумило, який розповів про тисячолітні зв’язки Київської Русі та Афона, провів презентацію видавничих проектів УПЦ і МІАСУ, присвячених афонській спадщині. На захід прийшло понад 50 осіб, переповнений зал не міг вмістити всіх бажаючих, так що деяким учасникам довелося кілька годин стояти.

Відео дня
2

У заході взяли участь митрополит Діоклійський Калліст (Уер) (Константинопольський Патріархат), генеральний секретар британського товариства «The Friends of Mount Athos» д-р Грехем Спік, викладачі та студенти Оксфордського університету, представники Англіканської Церкви, інші гості. Присутні жваво цікавилися історією і спадщиною православного чернецтва на Афоні, задавали багато питань. Особливо цікаві запитання задавав митр. Калліст (Уер), для якого навернення до православ’я безпосередньо було пов’язане з Афоном.

Після закінчення вечора Сергій Шумило всім присутнім подарував іконки всіх Святогірських Преподобних, а також передав в дар для бібліотеки православного центру в Оксфорді книги про спадщину Афона.

3

10 червня в Коледжі Св. Анни (Оксфордський університет) в рамках конференції, організованої британським товариством «The Friends of Mount Athos», директор МІАСУ Сергій Шумило та член наукової ради МІАСУ д-р Ніколас Феннел виступили перед присутніми. Також в ході конференції був показаний документальний фільм «Тисяча років на Афоні», створений українським телеканалом «Інтер» спільно з Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні (автор фільму – Антон Нікітін, режисер – Данило Сирих, науковий консультант – Сергій Шумило). Фільм був представлений в перекладі на англійську мову.

У наступні дні директор МІАСУ Сергій Шумило відвідав Оксфордський університет, найстарішу в Європі Бодліанську бібліотеку та інші установи. В рамках проведених зустрічей досягнуто домовленості про створення представництва Міжнародного інституту афонської спадщини в Оксфорді та співробітництво з низкою наукових організацій Оксфорда. Також Сергій Шумило передав в дар для бібліотеки Оксфордського університету свої книги про Афон.