Фото: pravoslavie.ru

До Свято-Воскресенського кафедрального собору міста Рівне 13 червня о 17.00 прибуде мироточива ікона преподобного Гавриїла (Ургебадзе) Христа ради юродивого. Мироточива ікона мандруватиме Рівненщиною, повідомляється на сайті Рівненської єпархії УПЦ.

Преподобний Христа ради юродивий Гавриїл - грузинський подвижник, особливо допомагає тим, у кого виявили онкологічне захворювання.

Зафіксовано чимало випадків зцілення від раку - там, де медицина безсила, сили жити дає Господь.

Відео дня

*** Архімандрит Гавриїл (Годердзі Ургебадзе) народився 26 серпня 1929 року в Тбілісі в родині комуністів. Увірував у Бога в дитинстві. У 26 років прийняв чернечий постриг з ім'ям на честь преподобного Гавриїла Афонського.

У дворі свого будинку отець Гавриїл побудував церкву. 1 травня 1965 року під час демонстрації ієромонах Гавриїл спалив 12-метровий портрет Леніна, вивішений на будівлі Верховної Ради Грузинської РСР, і почав проповідувати Христа. Його за це сильно побили й посадили в ізолятор.

Згодом церковні ієрархи не дозволяли йому заходити до церкви, не пускали на служби. У батюшки не було можливості причаститися. Він міг по кілька днів обходитися без їжі, довго не спати, але дуже важко переносив неможливість церковного служіння.

У 1980-ті роки оселився в монастирі Самтавро, у вежі. У Страсну седмицю з його келії доносився постійний плач. Люди бачили, як під час молитви він піднімався над землею на 40-50 см, осяяний світлом. Люди шанували отця Гавриїла, вони приходили до нього як до живого святого.

Він помер 2 листопада 1995 року від водянки. 24 грудня 2012 року рішенням Священного Синоду Грузинської Православної Церкви старець Гавриїл прославлений у лику святих як преподобний. 22 лютого 2014 року були знайдені нетлінні мощі святого.