Фото: КДАіС

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній 31 травня зустрівся з відомим британським релігійним діячем Девідом Хасавеєм на його прохання. Гостя супроводжував Президент Українського Біблійного Товариства Г. Комендант та інші особи, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В зустрічі також взяв участь заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та співробітник Відділу В. Пріц.

2

Девід Хасавей висловив свою щиру зацікавленість Україною та повідомив про те, що вже зустрічався з лідерами майже всіх українських конфесій. Британський проповідник розповів про свій багатолітній життєвий шлях, про досвід проповіді Слова Божого в різних країнах, про досвід спілкування з християнами в країнах колишнього радянського табору. Гість торкнувся й теми сучасних релігійних проблем у Європі, зокрема загадав про проблему ісламського фундаменталізму, який породив низку терактів у Європі.

Відео дня

Розповідаючи про духовний стан європейського суспільства, Д. Хасавей зазначив, що традиційні християнські спільноти Великобританії позитивно сприйняли Brexit (вихід Великобританії з ЄС), пояснюючи це тим, що Європа, центром суспільного життя якої історично був Бог, поступово забуває й виштовхує Його на периферію свого суспільного життя. Гість звернувся з проханням про молитви також і «за Великобританію, тому що вона зараз відходить від Бога». Разом з тим, Д. Хасавей висловив своє бажання, щоб Великобританія і Україна розвивали більш тісні зв’язки в усіх сферах, в тому числі й релігійній.

3

Митрополит Антоній подякував гостю за теплі слова та молитви за Україну. Владика розповів про релігійну і суспільно-політичну ситуацію в нашій країні, зазначивши, що «зараз ми переживаємо дуже складні часи протистояння, братовбивства, люди гинуть. Внутрішня агресія в суспільстві, на жаль, дуже сильно підтримується у ЗМІ. Зараз дуже важко зрозуміти де є суспільна думка, а де є думка ЗМІ, яка нав’язується суспільству. Хоча позиція УПЦ з самого початку була одна і послідовна – все потрібно вирішувати мирним шляхом. Не потрібно ставити суспільство перед барикадами, тому що там завжди є кров».

7

Владика Антоній розповів, що сьогодні в Україні багато хто говорить про мир, але мало хто щось реально робить. Існує недовіра в суспільстві між конфліктуючими сторонами і як її подолати, поки-що ніхто не знає. «Слово Української Православної Церкви – слово миру і любові. Це прагнення, щоб Захід і Схід були однією державою», – зазначив Керуючий справами Церкви.

На завершення зустрічі митрополит Антоній подарував Девіду Хасавею фотоальбом зі світлинами з Всеукраїнської Хресної ходи, що відбулася в 2016 році.