Фото: facebook.com/church.information.center/

Учасники Харківського Архієрейського Собору, 25-ліття якого цими днями відзначає Українська Православна Церква, "відчували, що звершується щось вище за людське розуміння, відчували, що Сам Господь управляє Церквою".

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про значення події сказав учасник Собору 1992-го року митрополит Тернопільський і Кременецький Сергiй (Генсицький) під час брифінгу у Києво-Печерській лаврі.

«Синод, ювілей якого ми святкуємо, явив єдність Церкви земної і Церкви Небесної. Єпископат, священство, монашествуючі явили вірність Христу в період непростих випробувань. Учасники Собору відчували, що звершується щось вище за наше розуміння. Ми відчували, що Господь управляє Церквою. Переживаючи і хвилюючись, ми молились, щоб Господь управив, щоб Господь врозумив нас, як вчинити. Бо ми у своєму служінні несемо відповідальність за збереження чистоти Христової віри», – сказав владика Сергій.

2

Митрополит Сергій нагадав, що учасники Харківського Архієрейського Собору, прагнучи зберегти вірність Христу, у 1992 році обрали Предстоятеля УПЦ.

«Ми зрозуміли, що сила Божа здійснюється в послушанні Христу. Це ми старалися виконати. У цьому Господь показав нам силу нашої братської єдності – єпископат був єдиний у тому, щоби зберегти вірність Христу, в тому, щоб обновити Церкву і в тому, щоб благословити нового Предстоятеля, яким ми обрали нині покійного Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана)», - розповів митрополит Сергій.

Владика також підкреслив, що Українська Православна Церква сьогодні перебуває в духовній єдності зі світовим Православ’ям.

«Духовна єдність, яка нас об’єднала та милість Божа, яка в часи випробувань була з нами, перебуває з нами донині. Ми дякуємо Богу за те, що Він дав нам цей дар – бути послушними Христу і жити в Його святій Церкві, намагатися йти шляхом спасіння, підкоритися волі Божій, прийняти те, що нині є в цей час, жити повнотою життя християнина, молитися Богу, каятися в своїх гріхах, творити добрі діла, благодіяння і, вникаючи в Євангеліє, слухати Христа та боятися відступити від Церкви. Й берегти цей дар, який Господь нам дає. Будемо вірними чистоті святого Православ’я й істині Христовій, а все інше Господь дасть», – підкреслив владика Сергій.

Нагадаємо, що цього року Українська Православна Церква відзначає 25-ліття Харківського Архієрейського Собору, який відбувся 27-28 травня 1992 року у Свято-Покровському монастирі. Митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій (Генсицький) був одним із 18 учасників Собору, на якому було підтверджено канонічність УПЦ та її єдність зі Світовим Православ’ям.