Фото: facebook.com/church.information.center

Українська Православна Церква є самостійною і абсолютно незалежною у своєму управлінні та устрої.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич), коментуючи урочистості з нагоди 25-ої річниці проведення Харківського Архієрейського Собору, що відбуваються цими днями.

Зокрема, на Соборі 1992-го року було підтверджено розвиток Церкви на основі канонічності і соборності.

Фото: facebook.com/church.information.center

«Цей Собор підтвердив єдність зі Вселенським Православ’ям, захистив принципи соборності Церкви, заклав непорушний фундамент для звершення Церквою своєї спасительної місії на теренах України», - сказав керуючий справами УПЦ.

Митрополит Антоній нагадав, що під час засідання Харківського Собору у 1992-му році було обрано Предстоятеля Української Православної Церкви – Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана), який впродовж 22-х років очолював Церкву.

«Ці роки стали часом небувалого відродження українського Православ’я. Відбулися суттєві якісні зміни у духовному житті. З 1992 по 2014 роки кількість парафій збільшилася з 5,5 тисяч – до 12,5 тисяч; кількість монастирів зросла з 32 – до 228; кількість духовних шкіл з 4 – до 17. Утворені кілька десятків синодальних відділів, що координують усі сфери церковного життя. Фактично з нуля було налагоджено місіонерську та соціальну роботу Церкви», - розповів владика Антоній.

При цьому керуючий справами УПЦ зауважив, що «Українська Православна Церква є незалежною від будь-яких зовнішніх впливів».

«Устрій і керівництво Церкви визначається її Статутом, перший пункт якого говорить: Українська Православна Церква є самостійною і незалежною у своєму управлінні та устрої. Жодна з існуючих у Православ'ї автономних Церков не наділена такими повноваженнями. Наша Церква у своєму управлінні формально сьогодні є більш незалежною від зовнішніх впливів, ніж деякі автокефальні Церкви », - підкреслив він.

3

Митрополит Антоній підкреслив, що незважаючи на непросту релігійну ситуацію в Україні, УПЦ продовжує розвиватись.

«Нинішній Предстоятель, Блаженнійший Митрополит Онуфрій, продовжує справу покійного Митрополита Володимира. Наша Церква розвивається як кількісно, так і якісно. Не дивлячись на ці всі негаразди, які мають місце в житті православного народу та Церкви, ми залишаємось вірними, єдиними у вірі Православній», - підкреслив керуючий справами УПЦ.

*** Святкування з нагоди 25-ліття Харківського Архієрейського Собору триватимуть впродовж усього 2017 року. 27 травня у Харкові було проведено Священний Синод УПЦ та відкрито тематичну виставку. 28 травня у Києві, на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври, була звершена святкова Божественна літургія, яку очолив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Харківський Архієрейський Собор відбувся 27-28 травня 1992 року у Харкові у Свято-Покровському монастирі. Собор єпископів УПЦ очолив митрополит Никодим (Руснак). Тоді ж більшість учасників Собору (16 з 18 голосів) обрали Предстоятелем УПЦ Митрополитом Київським і всієї України митрополита Ростовського і Новочеркаського Володимира (Сабодана).