Релігійний експерт, екс-глава Держкомрелігій Юрій Решетніков / УНІАН

Прийняття скандальних антирелігійних законопроектів №4128 та №4511, що може відбутися 18 травня, спричинить масові звернення віруючих українців до Європейського суду, незадоволених визначеним дискримінаційним статусом  для їхньої Церкви.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про небезпеку такого перебігу подій попередив релігійний експерт, екс-глава Держкомрелігій Юрій Решетніков на прес-конференції в УНІАН.

«Ми маємо ставити питання глибше: які будуть наслідки цього? На практиці це означає те, що держава Україна, прийнявши ці закони, потрапить під критику і осуд європейської спільноти. Тому що представники керівництва США зазначили, що вони й далі будуть стояти на дотриманні прав свободи слова. У практичні площині це означає те, що можуть бути юридичні наслідки для держави Україна. І наймінімальне, що може бути - те, що люди, які в наслідок цих законопроектів зіштовхнуться з дискримінацією, звертатимуться до Європейського суду і гарантовано його виграватимуть проти держави Україна», - зазначив Юрій Решетніков.

Відео дня

При цьому він підкреслив, що кожна справа громадянина України проти держави, яка розглядається у Європейському суді, не надає позитивного іміджу нашій державі.

«Європейська спільнота дуже чутливо ставиться до питань дотримання свободи совісті. Як перший, так і другий законопроект суперечать європейським цінностям, європейським канонам, щодо формування державно-церковних відносин. Це не моя думка, це думка головного наукового експертного управління Верховної Ради України, яке, як щодо одного, так і щодо іншого законопроекту зазначило, що вони прямо суперечать практиці європейського суду з питань прав людини», - наголосив релігійний експерт.

Водночас він звернув увагу на те, що законопроекти підписані представниками різних політичних сил, але «єдине, що їх об’єднує – це несприйняття УПЦ».

«Хотілося б закликати народних обранців, які 18 травня голосуватимуть за ці законопроекти, до відповідальності перед людьми - громадянами України, які їх обрали, і перед державою - за її світле майбуття», - закликав Юрій Решетніков.

«Ці законопроекти створять проблеми для усієї релігійної спільноти України. Відома негативна позиція щодо них Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. Ми маємо розуміти, що якщо державний орган набуває якихось додаткових повноважень щодо однієї релігійної спільноти, то дуже швидко виникне бажання поширити ці повноваження щодо інших релігійних спільнот. Релігійна спільнота це розуміє, тому виступає проти», - підкреслив релігійний експерт.