Фото: УНІАН

Під Верховною Радою у четвер, 18 травня, відбудеться молебень з метою закликати депутатів не ухвалювати антирелігійні законопроекти.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Климент (Вечеря).

Він зазначив, що цього четверга у парламенті народні депутати планують розглянути два законопроекти - №4128 та №4511, які, на його думку, є абсолютно репресивними.

Відео дня

«Ніякого попереднього обговорення законопроектів не було. Ми сьогодні є свідками, що саме в річницю століття з дня початку антирелігійних репресій держава намагається прийняти закони, які, по суті, абсолютно репресивні. Репресії проти УПЦ – не лише дискримінація якоїсь інституції, якоїсь установи. УПЦ – це мільйони українців… Політики мають нести відповідальність перед суспільством і державою», - сказав єпископ Климент.

За його словами, ця ситуація непокоїть релігійну спільноту України.

«Сьогодні відомо про те, що практично у всіх регіонах нашої держави не лише парафіяни УПЦ, а багато людей, які обурені даними законопроектами, збирають підписи, пишуть звернення до народних обранців із закликом не допустити прийняття подібного роду ганебних законів. І на сьогоднішній день відомо, що близько 300 тисяч підписів за два дні було зібрано, щоб передати їх депутатам Верховної Ради. Можливо, це буде чинником, який змусить депутатів прислухатись до своїх виборців. У четвер, коли планується прийняття і розгляд цих законопроектів, віряни з багатьох регіонів мають намір прийти до парламенту для того, щоб під стінами Верховної Ради звершити молебень про напоумлення наших народних обранців», - сказав єпископ.

У свою чергу політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник висловив думку, що ці два законопроекти можуть призвести до явної чи прихованої релігійної війни в Україні. Він також сказав про основні, на його думку, загрози, які містять дані законопроекти.

«Один законопроект фактично пропонує погоджувати всіх священників УПЦ і призначення ключових священників – керівництва, єпископів – з органами влади. Норма дика. Вона, по-перше, дискримінує цю церкву з-поміж інших, що протирічить Конституції та законам. Я такі приклади можу згадати лише з середньовіччя, коли йшли релігійні війни в Європі… Другий законопроект – ще небезпечніший, просто вибуховий та ядерний. Адже ним пропонується встановити принцип самоідентифікації громадян, які є прихожанами тієї чи іншої релігійної общини без чіткого виписування, що мається на увазі під цією самоідентифікацією, що створить умови для захоплення храмів по всій Україні, що створить умови для численних та дуже жорстких конфліктів між релігійними громадами. Адже, відповідно до цього законопроекту, будь-яка група осіб може приїхати у будь-яке місце, оголосити себе прихожанами того чи іншого храму, конфесії», - сказав він.

У свою чергу релігійний експерт, екс-глава Держкомрелігій Юрій Решетніков сказав наступне: «На сьогодні, з подачі державної влади, яка презентується окремими депутатами Верховної Ради, робиться все для того, щоб випадків протистояння за храми між конфесіями стало більше в рази. Власне, законопроект №4128 стосовно самоідентифікації якраз і призведе до того, що у нас вибухне практично вся Україна… Законопроект №4511 спрямований на те, щоб підірвати міжконфесійну злагоду, конституційний принцип рівності релігійних організацій».