1

У Київській духовній академії і семінарії (КДАіС) відбулося відкриття виставки, присвяченої 140-річчю від народження святителя Луки (Войно-Ясенецького) та священикам-ветеранам.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, серед експонатів виставки - документи, фотографії, медичні інструменти, листи святителя Луки, які розповідають про життєвий шлях, подвиг сповідництва, медичну діяльність святого.

Фото: facebook.com/church.information.center

За словами голови Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігумені Серафими (Шевчик), експонати варті уваги ще й тому, бо зображують епоху, в якій жив святитель.

Відео дня

«Речі потрапили на виставку по-різному. Іноді унікальні експонати можна купити просто на базарі, коли людина продає, не усвідомлюючи культурну цінність речі. Один із експонатів чудово зображує епоху, в якій жив святитель Лука. Він є незвичним, як і життя цієї людини – сповідника і водночас лауреата Сталінської премії, хірурга найвищого рівня та єпископа Православної Церкви. Це проповідь, власноруч підписана святителем: «Епископ Крымский Лука, лауреат Сталинской премии»», - розповіла ігуменя Серафима.

2

Перший проректор КДАіС протоієрей Сергій Ющик, розповідаючи про життя святителя Луки, навів цікавий факт - єпископ оперував у рясі.

«Під час бойових дій святитель написав працю з гнійної хірургії. Експозиція містить власноруч написані невеличкі картинки, його листівку-привітання з Днем Перемоги, проповіді, завірені авторським підписом», - зазначив отець Сергій.

2

Також він розповів про експонати, що ілюструють подвиги священнослужителів-ветеранів.

«Експозиція присвячена тим, хто боровся за наші життя, за наші душі. Зокрема, перший ректор відроджених київських духовних шкіл (1989 - 1991 р.) протоієрей Петро Влодек закінчив війну в Берліні. Саме на фронті він остаточно визначився, що обере священицьке служіння. На виставці представлена його ряса з військовими нагородами», - розповів протоієрей Сергій Ющик.

За його словами, серед експонатів є незвичайні історично важливі речі.

«Наприклад, алюмінієву стрічку, з якої штампувались саморобні хрестики, знайдено на Лютізькому плацдармі під час розкопкок масових поховань солдатів», - зазначив перший проректор.

1

На відкритті виставки були присутні ветерани Великої Вітчизняної війни, які поділилися спогадами про війну.

Виставка «Великий чудотворець і сповідник» відбувається у Церковно-археологічному музеї (вул. Лаврська 15, корпус 63) і триватиме до 3 червня. Відвідати виставку можна у будні дні з 15.00 до 17.00, вхід вільний.

Організатори виставки: Київська духовна академія, Синодальний відділ «Церква і культура», історико-краєзнавчий музей «Православна Україна» Київської єпархії УПЦ.

***Святитель Лука Кримський народився 9 травня (за новим стилем) у Керчі. У 1923 році прийняв чернецтво з іменем Лука. Неодноразово був арештований та перебував у тюрмах, у засланні. Під час Великої Вітчизняної війни був військовим хірургом. У 1944 році написав працю «Дух, душа і тіло». У 1946 році став лауреатом Сталінської премії. Того ж року переведений до Криму, ставши архієпископом Сімферопольським. У 1956 році втратив зір, але продовжував служити Літургії.