Фото: news.church.ua

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у всіх храмах і монастирях Української Православної Церкви 8-9 травня молилися за ветеранів, спочилих у Другій світовій війні та звершували молебні про здоров’я захисників Вітчизни. Окрім того священнослужителі УПЦ взяли участь в урочистостях з нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги у Другій світовій війні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

9 травня Блаженніший Митрополит Онуфрій взяв участь у церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата у столичному парку Вічної Слави та разом зі столичним духовенством підніс молитви за спочилих у Другій світовій війні.

5 травня благочинний Голосіївського округу столиці протоієрей Павел Кирилов долучився до пам’ятного ритуалу «Ніхто не забутий, ніщо не забуто» у Голосійвському парку культури та відпочинку та після хвилини мовчання та покладання квітів звершив заупокійну літію за полеглими воїнами. Цього ж дня пам’ятні заходи проходили і у Деснянському районі столиці.

Відео дня
1

У Запоріжжі 8 травня біля меморіалу «Скорботна мати» духовенство усього міста на чолі з настоятелем Покровського кафедрального собору протоієреєм Олегом Семенчуком звершили заупокійну літію.

Звернувшись до жителів міста священик зазначив, що, незважаючи на те, що наш народ був переважно атеїстичним, Господь дарував нам перемогу, оскільки за словами Господа, нема більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх (Ін. 15:13). Тому ми завжди повинні пам’ятати героїв та молитися за них. Після завершення богослужіння духовенство вшанувало пам’ять загиблих захисників Вітчизни поклавши вінок із квітів до Вічного вогню.

Мітинг-реквієм відбувся на братському кладовищі в селі Костянтинівка, Запорізької області. Тут ігумен Макарій (Шадрін) звершив панахиду за спочилими воїнами та привітав усіх присутніх зі святом Перемоги.

3

8 травня на Центральному кладовищі Мукачева взяло участь духовенство єпархії. Також у поминальній панахиді взяли участь представники влади міста, ветерани та родичі загиблих військових в АТО.

5

Митрополит Агафангел 8 травня звершив заупокійне богослужіння біля меморіалу загиблим в с. Маринівка на Одещині. Після завершення  панахиди архіпастир привітав усіх з Пасхальними днями та Днем перемоги.

8 травня духовенство Рівненського благочиння, сестри Георгіївського подвор’я на чолі зі своїм архіпастирем хресною ходою вирушили до меморіалу, де і відбулося заупокійне богослужіння в пам’ять за спочилими у Другій світовій війні.

9 травня  клірики кафедрального собору на честь Різдва Христового звершили поминальне богослужіння біля братських могил воїнів-визволителів на міському кладовищі Івано-Франківська.

2

Також 9 травня архієпископ Алексій звершив заупокійну Божественну літургію та панахиду у Свято-Миколаївському цвинтарному храмі Балти. 

Цього ж дня єпископ Алексій взяв участь в урочистому мітинзі біля Вічного Вогню у сквері Перемоги міста Первомайськ. Архіпастир вернувся до усіх з вітальним словом та звершив панахиду за загиблими.

3

Священнослужителі Кропивницького 9 травня звершили ходу пам’яті до Меморіального комплексу на Фортечних валах. Тут священики звершили панахиду за загиблими у Другій Світовій війні та на Сході України в наш час та поклали квіти до меморіалу.

3

У День перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні в Луцьку клірики Волинської єпархії взяли участь в урочистостях з нагоди свята. Священнослужителі єпархії разом зі судентами Волинської духовної семінарії та віруючими здійснили хресний хід до Меморіалу Вічної Слави.