Фото: desyatynniy.org

У Києві в Десятинному монастирі Різдва Пресвятої Богородиці 6 травня буде звершено чин прославлення ікони Пресвятої Богородиці "Володимирської-Десятинної", повідомляється на сайті Десятинного монастиря.

Божественну літургію очолить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій. Початок Божественної літургії о 8.00.

***Ікона Пресвятої Богородиці "Володимирська-Десятинна" була написана в 1998 році в США у місті Берклі (Berkeley) художником і викладачем іконопису Олександром Хароном. Благословення на написання ікон Олександр отримав від свого духовного отца ігумена Андрія (Машкова) у 1978 році.

Відео дня

Перший час ікона використовувалася як зразок для студентів з іконопису. В 2000 році в місті Сан-Франциско велика група американських християн, навчаючись в іконописній школі, утворили громаду на честь Собору Пресвятої Богородиці (Synaxis Of The Most Holy Theotokos). У 2004 році у богословському інституті ГТУ в Берклі ікона була виставлена для молитви і поклоніння,а також як зразок іконопису. У 2005 році ікона Богородиці перебувала в грецькому храмі Пресвятої Трійці у місті Сан-Франциско.

Після того як ікона прибула в Україну, вона перебувала в Іоанно-Предтеченському вівтарі Свято-Іллінського храму на Подолі.

У 2006 році з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира звершилось Пасхальне богослужіння на місці першого кафедрального храму періоду Київської Русі – собору Пресвятої Богородиці «Десятинного»,після чого ікона отримала назву «Десятинна». Ікону перенесли в новостворений храм. Напередодні була встановлена палатка, так звана скинія, в якій було здійснено святкове Пасхальне богослужіння.

Спочатку планувалося відслужити тільки одну Пасхальну літургію, але розуміючи важливість молитви на місці Десятинного собору, вирішили служити протягом всієї Світлої Седмиці, тому не стали демонтувати тимчасову споруду.

Після вечірнього Богослужіння напередодні свята ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» практично всі люди розійшлися, залишилося кілька прихожан, щоб помолитися. Духовенство та парафіяни храму стояли на вулиці біля входу в храм, обговорюючи питання про подальшу долю скинії.

Раптом вони побачили, що в храмі на підлозі лежать люди. Священики відразу зайшли в храм і почали приводити до тями жінок, розпитуючи, що сталося. Як виявилося, це були молода дівчина та жінка старшого віку, які до цього випадку не були знайомі. Вони буквально в один голос розповіли, що бачили Пресвяту Богородицю!