Фото: eparhiya.od.ua

У Покровському скиту Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря, розташованого в с. Маринівка Біляївського району Одеської області, 8 квітня відбулася презентація першого в Україні православного центру хоспісної та паліативної медицини «Покров». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Одеської єпархії.

Перед відкриттям заходу митрополит Агафангел у співслужінні вікарних єпископів Діодора і Віктора та духовенства звершив молебень перед початком доброї справи.

У своєму архіпастирському слові після завершення богослужіння владика підкреслив, що «у цей знаменний день ми зібралися тут, щоб, як завжди було на нашій святій землі, «всім світом» почати добру справу по наданню допомоги тим, хто перебуває на порозі вічності. Мова буде про створення першого в Україні православного хоспісу «Покров», де за важкохворими будуть доглядати лікарі, волонтери та духовенство з милосердям, любов’ю і увагою».

Відео дня
5

"Будинок майбутнього “хоспісу” розташований на території Свято-Покровського скиту Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря, де нашими трудами і молитвами за кілька років були побудовані чернечі корпусу, реставрується Свято-Покровський храм, прокладені необхідні комунікації, висаджені зелені насадження – фруктові і хвойні дерева, які перетворили цю ділянку степу в прекрасний духовний оазис, де підносяться чернечі молитви про мир і де, вірю, незабаром будуть отримувати медичну допомогу і духовну втіху 40 стражденних важкими недугами людей". - продовжив митрополит Агафангел.

Також митрополит нагадав, що "кілька місяців тому, в зв’язку зі зростанням онкологічних захворювань і відсутністю необхідних умов для утримання хворих у термінальній стадії хвороби, представники медичної громадськості м. Одеси, вивчивши світовий досвід, який свідчить про конструктивну співпрацю лікарів і священнослужителів у справі догляду за невиліковно хворими, звернулися до мене з проханням про сприяння у вирішенні цієї актуальної проблеми. У зв’язку з цим з мого благословення були розпочаті роботи по створенню першого в Україні православного хоспісу «Покров»".

4

Митрополит розповів про те, що вже зроблено на даний час: "Проведена велика робота: тут, недалеко від Одеси, в екологічно чистому місці на березі лиману було придбана недобудована чотириповерхова будівля загальною площею понад 2300 кв. м., в якій до квітня 2017 року завершилися масштабні роботи з монтажу покрівлі, скління вікон, фарбування фасадів, підведення необхідних комунікацій. На всі ці потреби єпархією вже витрачено близько 8 млн. грн".

За даними експертів, у даний час в Україні онкологічні захворювання діагностовано у близько в 1 млн. чоловік. На жаль, смертність від онкологічних захворювань в Україні в 2 рази вище, ніж в Європі. Що стосується показників смертності від онкологічних захворювань, то кожен другий пацієнт в Україні помирає в перший рік виявлення патології, що в 10 разів перевищує аналогічний показник у розвинених країнах.

Архієрей зазначив, що в хоспісі будуть отримувати благодійну медичну допомогу пацієнти як з різних куточків України, так і з навколишніх населених пунктів.

Від імені Предстоятеля Української Православної Церкви проект приїхав підтримати Глава Синодального відділу соціального служіння протоієрей Владислав Діханов. Він передав слова вітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія, «який невпинно молитися за мир в Україні і благословляє всяке добре діло, що несе благо для Церкви, несе благо людям та мир нашому українському народові».

Директор Національного інституту раку пані Колесник, яка прибула на запрошення митрополита Агафангела з Києва, підкреслила, що «в Україні гостро не вистачає хоспісів, де могли б отримувати допомогу, хворі з останньою стадією онкології. Світовий досвід говорить про те, що в області має бути не менше 10 хоспісів, а їх по всій Україні – одиниці. І тому ми з радістю відгукнулися на Ваше, владико, запрошення і приїхали сюди, щоб підтримати Вашу ініціативу. Все, що від нас залежить, ми зробимо. І дякую всім, хто був небайдужий до цієї актуальної теми української охорони здоров’я».