Фото: hram.zp.ua

Зображення святих апостолів Петра і Павла були виявлені під час планового прибирання в храмі на честь преподобного Серафима Саровського у Мелітополі, повідомляє Запорізька єпархія УПЦ.

2

Про чудеса, які відбуваються у сучасному світі, розповів митрополит Лука (Коваленко).

"У століття інформаційних технологій ми не перестаємо бути свідками чудес, що підтверджують нашу Православну віру. Диво – це таке явище Божественного Промислу у нашому житті, яке не можна пояснити науково. Будучи раціонально нез'ясованим, справжній сенс дива відкривається лише духовному погляду людини", - сказав владика.

Відео дня

Новоявлене мелітопольсеке диво митрополит також прокоментував.

"Виявлені у храмі зображення, за зовнішнім виглядом нагадують рентгенівський знімок. Останній отримують у результаті впливу рентгенівських променів на об'єкт, під яким перебувати чутлива плівка, що фіксує зображення об'єкта у негативному вигляді. У нашому випадку об'єкт – ікона апостола, у якості плівки виступила стіна, але що є променями, які пройшли через ікону і залишили зображення на стіні? Місця, де закарбувалися контури апостолів симетричні, не знаходяться під прямим впливом сонячних променів, а самі ікони не прозорі і ззаду наглухо закриті фанерою, на якій немає взагалі ніяких слідів", - сказав він.

У відповідь на це питання, митрополит Лука процитував слова святителя Луки (Войно-Ясенецького), який у своїй праці «Дух, душа і тіло» науково, з позиції благодатно освіченого розуму, підтверджує істинність Божественного Одкровення, яке зберігається у православній вірі.

"Усім відомий закон збереження енергії, але що є первісною формою енергії, яка при зміні дає початок іншої форми енергії? Науково обґрунтовуючи, Святитель доводить існування суто духовної енергії, яку ми вважаємо первинною і прародительницею всіх фізичних форм енергії, а через них і самої матерії. Для віруючої людини ця духовна енергія - любов Божа", - процитував слова святителя Луки владика.

На питання про те, навіщо Господь посилає такі чудесні явища, мирополит сказав: "Господь посилає нам такі знаки, щоб ми це бачили і зміцнювалися у вірі. Ми повинні почути, побачити і зрозуміти любов Божу до нас, не сумувати, нічого не боятися, пам'ятаючи, що все можливо віруючому. Є жива віра, є і живий зв'язок із Богом".

Також митрополит Лука нагадав слова святителя Ігнатія (Брянчанінова): "Прагнення, яке зустрічається у сучасному суспільстві, бачити чудеса і навіть творити чудеса... дуже засуджується святими отцями: таким прагненням душею оволодіває самозакоханість, заснована на зарозумілості та гордині...".

Святитель Ігнатій також зазначав, що віра, яка прийшла у результаті дива, якщо не буде підкріплюватись життям за Євангельськими заповідями, рано чи пізно стане забобонами або буде втрачена.

"Найголовніше, що Богу вдається достукатися до наших сердець, що існує Церква, яка всупереч всім обставинам вижила, живе, залучаює людей до Вічного життя, намагаючись бути сіллю землі, виконуючи своє призначення, бо "ворота пекла Її не здолають", - підкреслив митрополит Лука.