Фото: facebook митрополита Антонія (Паканича).

У православних християн 13 березня почався третій тиждень (седмиця) Великого посту – час смирення і покаяння, що передує Хрестопоклонній неділі.

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) нагадує вірянам про необхідність звернути увагу на стан душі і спрямувати зусилля на боротьбу з пристрастями, які руйнують людське життя, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«У період Великого посту, ми маємо остерігатися гордості і тих пристрастей, які вона спричиняє собою. Часто сучасна людина настільки поглинена собою, що на все навколишнє дивиться з точки зору власного зиску. Пристрасті - це хвороби душі. І навіть одна думка про те, що ми хоч трішки краще за інших - ознака духовної принади, сигнал про те, що ми рухаємося не в тому напрямку», - підкреслив митрополит Антоній.

Відео дня

Також владика відзначив необхідність духовної боротьби сучасної людини зі спокусами славою і владою.

«Більшості хочеться, щоб їх здібності приносили славу, багато хто все життя бореться за владу. Людям здається, що, досягнувши усього цього, вони будуть щасливі. Проте на схилі віку приходить усвідомлення того, що все це марево і людина відчуває біль і порожнечу. У Євангелії від Матвія читаємо: «Яка користь людині, якщо вона придбає увесь світ, а душі своїй зашкодить?» Якщо життя присвячене лише досягненню земних благ, слави і влади, душа не знайде спокою і радості, людина позбавить себе надії на спасіння, на життя з Христом. До усвідомлення цього закликає Церква у дні Великого посту», - зазначив митрополит Антоній.

«У нас є час переосмислити своє життя, піддати себе критиці і принести каяття Богові, щоб у суботу ввечері, стаючи на коліна перед Животворящим Хрестом, згадуючи про страждання Христові, наслідувати Його: «Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, і візьми хрест свій і йде за Мною» (Мк. 8, 34)», - сказав керуючий справами УПЦ.

*** На третьому тижні Великого посту, 18 березня, православні християни відзначать Батьківську суботу - особливий день поминання покійних. У неділю, 19 березня, Церква святкує неділю Хрестопоклонну. Напередодні ввечері у всіх православних церквах з вівтаря виносять Животворящий Хрест, якому віруючі вклоняються наступний тиждень. Під час поклоніння співають: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо». Православні християни вшановують Хрест як символ спокутної смерті Іісуса Христа і Його Воскресіння.