Посли православних держав в день Торжества Православ'я, 5 березня, в Києво-Печерській лаврі / Центр інформації УПЦ

Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій у день Торжества Православ'я - свята, яке відзначається у перший тиждень Великого Посту, прийняв у своїй резиденції у Києво-Печерській лаврі послів та представників посольств дев'яти держав, більшість населення яких сповідує Православну віру.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, у цей день святковий прийом відвідали посли Білорусі, Болгарії, Греції, Грузії, Македонії, Молдови, Росії, Сербії, Румунії. Зустріч проходила після Божественної літургії, на якій були присутні посли православних держав.

false

«У часи, коли наша країна, а разом з нею і наша Православна Церква переживає випробування, спільна і соборна молитва з братами по вірі дає нам сили, вселяє надію та зміцнює віру в те, що на нашій українській землі запанує мир і Бог благословить нас», - зазначив у своєму вітальному слові Предстоятель УПЦ.

Відео дня

Митрополит Онуфрій нагадав дипломатичним представникам про багатовіковий зв'язок Православних Церков.

«Вітаючи кожного з вас, я згадував найголовніше з того, що об'єднує наші Церкви, народи і держави. Ці короткі спогади і екскурси в історію наших відносин свідчать про те, що ми – рідні один одному. І споріднює нас наша спільна Православна віра, яку наші народи сповідують, за яку наші славні предки нерідко страждали, зазнавали муки і навіть помирали», - наголосив Предстоятель УПЦ.

Блаженніший Онуфрій нагадав слова зі Святого Письма про те, що «брат от брата утверждаем, яко град тверд и огражден» (притч.18:19).

«Ми брати по вірі і збереження православної віри дійсно стверджує нас і убезпечує. Православна віра робить нас сильними в терпінні особистих скорбот і чутливими до випробувань, які переживають наші брати по вірі і все людство у цілому», - підсумував Предстоятель УПЦ.

*** У перший тиждень Великого посту Православна Церква звершує чин Торжества православ'я. Святкування Торжества Православ'я було встановлене в пам'ять про перемогу над іконоборством.

Вчення про шанування ікон, засноване на Святому Письмі і затверджене звичаєм перших християн, до VIII ст. залишалося недоторканним. Але поширилася іконоборча єресь і Церква зазнала гоніння, більшого, ніж від язичників. Понад 100 років лилася кров православних, які боролися за право зображати на іконах Господа Нашого Іісуса Христа, Божу Матір і святих, а також молитися Їм перед іконами.

VII Вселенський Собор закріпив шанування ікон, а Патріарх Константинопольський Мефодій встановив особливе святкове богослужіння. Православ'я було урочисто відновлено у 843 році на службі у Софійському соборі в Константинополі у першу неділю Великого посту.