Митрополит Антоній розповів про те, як провести перший день Великого посту

У православних християн 27 лютого розпочався Великий піст – період особливого і тривалого говіння перед Пасхою Христовою.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) радить провести перші дні Великого посту у храмі.

«Сьогодні православні християни вступили у період Великого посту, протягом якого кожна людина має поглянути у свою душу, думки, подивитися на своє життя. Перший день і перший тиждень Великого посту є надважливими. Якщо є можливість, у ці дні важливо перебувати у храмі, де звершуються особливі постові богослужіння. Головне завдання для кожної людини у ці дні – заспокоїти своє серце через молитву і вдумливе відношення до всього, що відбувається у храмі», – розповів митрополит Антоній.

Тим, хто цьогоріч постуватиме вперше, владика радить узгодити свою міру зі священиком.

«Церковні правила, які визначають міру постування, можуть здаватись людині дуже важкими. Кожен із нас має різні можливості для постування: хтось хворіє, а хтось має і певні професійні обмеження. Головне, щоб піст не був обтяжливим для людини. Щоб відчути радість посту, треба розпочинати поетапно. Необхідно бути мудрими у підході до постування, щоб не зламати фізичне здоров’я. Християни під час посту не боряться зі своїм тілом, а боряться за те, щоб людина і в тілі, і в душі була носієм Духа Божого», – наголосив владика.

Митрополит Антоній закликав усіх православних християн у період Великого посту звершувати якнайбільше добрих справ.

«У ці дні ми маємо якомога частіше молитись і якомога більше робити добра. Від усвідомлення того, що хтось потребує нашої допомоги, серце пом’якшується. Погляд віруючої людини, яка перебуває у пості – це завжди радісний погляд. Добрі справи, обмеження в їжі та веселощах допоможуть нам із радістю зустріти Воскреслого Христа Спасителя», – зауважив митрополит Антоній.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, Великий піст встановлений у пам’ять 40-денного постування Господа Іісуса Христа у пустелі. За церковним уставом у перші дні посту треба утриматися від їжі і перебувати у храмі, де звершуються постові богослужіння, які допомагають людині налаштуватись на каяття.

Великий піст триватиме 40 днів, після чого починається Страсна седмиця, під час якої православні посилюють піст.

Великдень цього року святкуватимемо 16 квітня.