1

Православні християни готуються до Прощеної неділі, яка цього року відзначається 26 лютого.

Про значення прощення напередодні Великого посту розповів Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Прощення ближнього – умова одержання прощення від Бога. Прощення перед вступом у Великий піст має два значення: перше – людина готова прийняти прощення від Бога; друге – людина, вступаючи у духовну боротьбу має знати, що у неї за спиною немає ворогів. Ті люди, які воюють, знають, що дуже небезпечно, коли людина має ворога перед собою і за своєю спиною. Простивши один одного, ми позбавляємось останнього і маємо одного ворога – ворога нашого спасіння», - зазначив Предстоятель.

Відео дня

Також Митрополит Онуфрій підкреслив, що «святий піст – це той час, коли людина має особливо інтенсивно займатись своїм духовним вдосконаленням».

«Тілесний піст, молитва, відвідування храму Божого, всі поклони, які людина звершує, як духовний подвиг – це засоби, необхідні для того, щоб вдосконалити в собі любов. Любов – це властивість Божественного єства. Кожна людина має вдосконалити любов до Бога і любов до ближнього. Коли Бог буде питатиме на Страшному суді: "Що ти зробив?", - питатиме про справжню любов. Той хто не потурбувався, щоб розвити в собі цю якість – матиме погану відповідь перед Богом», - зауважив Блаженніший.

Предстоятель також розповів, що з певних причин можливе послаблення тілесного посту.

«У церкві є міра послаблення посту – ікономія. Це послаблення робиться хворим, жінкам, які вагітні чи мають маленьких дітей і людям, які займаються працею, яка потребує великої віддачі. Цим людям церква послабляє піст. Але конкретно, на скільки кому послабити, це людина має узгодити з духівником», - підкреслив митрополит Онуфрій.

Блаженнійший митрополит Онуфрій привітав усіх православних християн з наближенням Великого посту.

«Хочу всіх поздоровити з наступаючим великим постом, побажати усім успіхів в духовній боротьбі, яку ми повинні звершувати у період цього спасительного часу. Нехай кожен з нас з радістю зустріне велике свято Світлого Христового Воскресіння! З Великим постом!».