н

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов говорить, що неявка представників Міністерства культури України на судове засідання за позовом Української Православної Церкви засвідчує неповагу відповідача до учасників судового процесу. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В Окружному адміністративному суді міста Києва 22 лютого відбулось перше судове засідання у справі за позовом Української Православної Церкви до Міністерства культури України про незаконність дій в частині не реєстрації статутів установ УПЦ. 

Позивач у своїх вимогах просив суд визнати дії та бездіяльність Мінкультури незаконною та зобов’язати відомство зареєструвати статути.

Відео дня

Представники Мінкультури на судове засідання не з’явились, хоча були повідомлені належним чином, та заперечень на позов до суду не надали.

На думку голови Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександра Бахова, така поведінка є спробою затягнути розгляд справи та проявом неповаги до учасників судового процесу. Зокрема він зазначив: «Тривалий час представники Мінкультури у ЗМІ активно доводили, що статути релігійних організацій УПЦ не відповідають законодавству, а коли справа дійшла до суду, то вони зникли. Тож схильний розцінювати це як спробу затягнути розгляд справи та прояв неповаги до учасників судового процесу».

Він також додав, що Міністерство культури систематично ігнорує законодавство і не виконує покладені на нього обов’язки: «Через півтора роки Мінкультури повернуло одинадцять статутів із формулюванням на доопрацювання. Такі дії ми вважаємо незаконними. Окрім того, що Міністерство порушило трьохмісячний термін, відведений для проведення реєстрації, то ще й вигадало нову форму відповіді «повернути на доопрацювання». Так як за законом Міністерство повинно було або відмовити у реєстрації із зазначенням причини або зареєструвати статути. Якщо статути не відповідають законодавству, то навіщо їх тримати півтора роки?».