Фото: Центр інформації УПЦ

Стрітення - день, коли кожна людина може прийти в храм і зробити крок назустріч Господу. 

Про це у день свята сказав Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Центр інформації УПЦ.

"Стрітеня Господнє відзначається на сороковий день після Різдва Христового. Для кожної людини сьогоднішнє свято дає відповідь на питання: «Що зробити, щоб зустріти Бога у житті?» За словами святих отців, якщо ми тут, на землі, не зустрінемо Бога-Творця, то у вічному житті вже не буде такої можливості", - зазначив владика Антоній.

Відео дня

Він нагадав, що місце, де людина зустрічається з Богом – це храм Господній.

"Кожна людина відчуває у храмі особливий стан, відчуває близькість Бога. Людина віруюча розуміє, що гріховність можна подолати не своїми силами, а лише силою Божою. Але від людини залежить перший крок назустріч Творцю", - підкреслив митрополит Антоній.

Храм

Нагадуючи історію свята, владика Антоній додав, що "Стрітення Господнє стоїть на межі двох епох: Старозавітньої і Новозавітньої".

"За переданням, святий праведний Симеон отримав від Духа Святого настанову, про те, що він не помре, доки не побачить приходу Месії. "Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром...", - сказав Симеон, коли взяв у руки Богонемовля Христа. Ця подія стала великим, двунадесятим святом Стрітення Господнього", - розповів владика Антоній.

Літургія

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, згідно з Євангелієм старець Симеон прийшов до Єрусалимського храму, щоб вклонитися новонародженому Іісусу Христу. Адже ангел возвістив, що він не помре, доки не побачить Богонемовля Христа. Побачивши Пресвяту Богородицю з Немовлям Іісусом на руках, він духовно впізнав у Ньому обіцяного Месію. Взявши Іісуса на руки, старець Симеон Богоприємець сказав: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму з миром, бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед всіма народами, Світло для просвітлення язичників і славу народу Твого Ізраїля» (Лк. 2:29-32) 

За традицією цього дня у церкві освячують свічки, що символізують віру, палаючу в серці кожного християнина.