Фото: Центр інформації УПЦ

У Одесі за чотири дні понад 100 тис. вірян вклонились мощам Пантелеімона Цілителя, які прибули з монастиря святого Павла на Горі Афон.

Про це розповів благочинний храмів першого Одеського округу протоієрей Павел Полещук, повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви.

«Можливість прикластися до мощей святого приносить християнському серцю радість і втіху, а також ту благодатну силу, яка допоможе змінити на краще кожне людське життя. Таку історичну подію не можуть пропустити жителі Одеси, а також численні паломники. Саме тому люди масово йдуть до чудотворних святих мощей великомученика і цілителя Пантелеімона», – повідомив отець Павел.

За його словами, до Одеси прибули автобуси з прочанами із Запоріжжя, Харкова, і багатьох інших міст України. Черга до святині не зменшується і постійно становить біля 4 тис. осіб: від Свято-Преображенського кафедрального собору Одеси - до вулиці Дерибасівської.

6 лютого ввечері святі мощі Пантелеімона Цілителя привезуть у онкогематологічне відділення Одеської обласної дитячої клінічної лікарні, де маленькі пацієнти та їхні батьки зможуть помолитися та прикластися до великої християнської святині.

Вранці, 7 лютого, святиню доставлять у Центральний військовий клінічний госпіталь Одеси, де перебувають на лікуванні поранені воїни АТО та інші військовослужбовці Збройних сил України. Святиню виставлять для поклоніння та пронесуть палатами, де знаходяться важкохворі військові.

Цього ж дня святиня відбуде на Святу Гору Афон.

*** Великомученик Пантелеімон Цілитель жив у III-IV cт. у Нікомідії (територія сучасної Туреччини). За

життя святий Пантелеімон лікував перш за все незаможних і ув’язнених, що викликало ненависть лікарів-язичників. Вони донесли імператору Максиміану і святий великомученик був обезголовлений, а тіло кинуто в багаття, але не згоріло і було таємно поховане християнами. Святі мощі великомученика Пантелеімона частинками розійшлися по всьому християнському світу. Його ім'я згадується при освяченні води і в молитвах за немічних. Святий є покровителем лікарів, а також заступником усіх хворих, зцілюючи душевні і тілесні хвороби

.