1

У Святогірськ прибули 80 чоловік біженців, серед них більшість - діти.

1 лютого 2017 року Свято-Успенська Святогірська Лавра зустрічала групу біженців ― кілька десятків дітей із Авдіївки приймали у паломницькій трапезній обителі. Про це повідомляє прес-служба Святогірської Лаври.

О 10 годині ранку на наданих Авдіївським коксохімічним заводом трьох автобусах з Авдіївки виїхало до 80 чоловік біженців. О 13:30 три автобуси в’їхали у ворота Святогірської обителі. Серед прибулих біженців було 47 дітей шкільного віку, 11 малюків дошкільного віку і 20 дорослих.

Відео дня
2

У Святогірській Лаврі їх зустрічали: архімандрит Феофан (Люкшин), скарбник Святогірської обителі, представники Святогірської та Слов’янської міськадміністрацій, Слов’янської міліції, голова Харківської польового офісу Агентства ООН у справах біженців.

Прибулих провели в паломницьку трапезну, де на них чекала підготовлена монастирською братією обідня трапеза. По її закінченні вимушені переселенці вирушили на базу відпочинку «Перлина Донбасу», з монастирської трапезної їх спорядили в дорогу декількома піддонами пиріжків.

3

Як розповіла медпрацівник, яка супроводжувала вивезених людей із міста Авдіївки: «Дітям зараз дуже важко: ні світла, ні тепла, школи і дитячі садки закриті, тому що немає опалення». За словами жінки, життя в місті з вересня місяця минулого року налагоджувалося до минулої неділі, коли почалися потужні обстріли, особливо важким був день напередодні від’їзду. «І сьогоднішня евакуація була спонтанною і стрімкою, мені сказали «терміново збирайся супроводжувати дітей», я навіть паспорт не встигла взяти, потім їхала, хвилювалась, ― поділилася вона. ― Велике спасибі всім, хто допоміг вивести дітей!»

Архімандрит Феофан так пояснив ситуацію: «Адміністрація міста Святогірська в особі Олександра Івановича Дзюби звернулася до братії монастиря і попросила взяти участь у прийомі біженців, і, звичайно ж, ми відразу ж відгукнулися на це прохання».

Отець Феофан висловив готовність Святогірської Лаври і в майбутньому, по можливості, допомагати вимушеним переселенцям, надавати посильну допомогу і приймати участь у вирішенні поточних проблем: «За всіх цих людей, що потрапили в біду, ми молимося і готові по мірі сил підтримати їх у тому, у чому вони можуть відчувати потребу».

4

Не дивлячись на економічні труднощі, які зараз відчувають у самій обителі, в першу чергу із-за високих комунальних платежів, тут сподіваються на милість Господа і небайдужість добрих людей, щоб і надалі надавати допомогу всім нужденним. У Лаврі щодня влаштовуються безкоштовні трапези для всіх без винятку людей, які приходить у святу обитель, будь то паломники чи біженці. На даний момент при Лаврі постійно проживають 175 переселенців, з них 40 дітей.

За словами представників держадміністрацій, найближчим часом ще близько 15 опалювальних баз відпочинку міст Святогірська та Красного Лиману будуть готові прийняти біженців на той час, поки не нормалізується ситуація в охоплених війною рідних містах вимушених переселенців.