В усіх храмах Української Православної Церкви 21-22 січня моляться за спокій душ загиблих захисників Донецького аеропорту.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, відповідний циркуляр направлений в усі єпархії за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

«У зв’язку з Днем пам’яті захисників Донецького аеропорту в усіх монастирях і на парафіях Української Православної Церкви будуть звершені панахиди за загиблими воїнами», - йдеться у документі.

Відео дня

За словами настоятеля столичного Свято-Воскресенського храму пам`яті загиблим та ветеранам Афганістану протоієрeя Сергія Ющика, спільна молитва за захисників Донецького аеропорту в усіх храмах і монастирях – це вшанування гідності воїнів.

«Молячись за захисників аеропорту, ми просимо не лише, щоб Господь дарував їм вічну пам’ять. Ми просимо, щоб Господь дарував нам вічну пам‘ять, аби ми не забували трагічної науки нашої історії. Ми молимося за померлих, і водночас за тих, хто живе в розпачі через втрату коханих та дорогих життю людей. Ми просимо, щоби Господь Сам особливо їх втішив», - пояснив настоятель Афганського храму.

Також священник УПЦ розповів про особливості загальноцерковної панахиди і молитов за спокій померлих воїнів.

«Війна – це біль, це трагедія, це – біда. І водночас – це місце прояву великих можливостей людського духу, коли людина покладає своє життя задля життя ближніх, задля миру в державі. І сьогодні ми вклоняємося цим особам, ми молимося за тих, хто не встиг дожити й дорадіти своєму життю, не встиг долюбити своїх дружин, не встиг натішитися своїми дітьми. Ми молимося, щоб Господь за їхню жертву, виявлену у виконанні своїх обов’язків до кінця, дарував їм спокій в Небесних Оселях Царства Небесного», - сказав протоієрей Сергій Ющик.

Водночас священик зазначив, що Церква вдячна волонтерам, які були на лінії фронту під час боїв за Донецький аеропорт, допомагали живим і дбали про гідну пошану померлих.

«Українська Православна Церква щоденно молиться за здоров’я захисників батьківщини і за спокій тих, хто не повернувся з поля бою, а в ці дні особливо - за захисників Донецького аеропорту, які стали символом незламності», - підсумував отець Сергій Ющик.

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, наприкінці 2016 року Предстоятель УПЦ допоміг звільнити з дворічного полону останнього українського «кіборга» - Тараса Колодія.

На початку 2017 року, під час Різдвяних свят, представники «кіборгів» - друзі звільненого Тараса Колодія, привітали Предстоятеля УПЦ Митрополита Онуфрія і подарували Блаженнішому прапор захисників Донецького аеропорту.