Фото: Центр информации УПЦ

Капелани Української Православної Церкви, разом із студентами Київських духовних шкіл протягом двох днів перебування у зоні АТО, привітали з Різдвом Христовим військовослужбовців вісьмох підрозділів та десяти блокпостів.

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Голову Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, який очолює цю поїздку.

У зону бойових дій капелани Української Православної Церкви відправилися щоб привітати зі святом Різдва та духовно підтримати українських військових. У поїздці взяли участь студенти Київських духовних шкіл, які привітали солдатів різдвяними піснеспівами.

Відео дня

Владика розповів, що на цю ініціативу радо відгукнулися усі військові, навіть представники інших конфесій.

«Ми бачимо, що воїни запрошуються на зустрічі з нами абсолютно без ніякого примусу, вони всі приходять із зацікавленістю. А потім із задоволенням слухають і те, що ми, пастирі, їм кажемо, і колядки. Пасха і Різдво Христове – це особливі свята, вітання «Христос воскрес!» і «Христос рождається!» зустрічають з радістю усюди і завжди. І цьому підтвердженням є наша поїздка», — сказав він.

Різдвяні привітання, колядування, солодкі подарунки, передача продуктів харчування й гуманітарної допомоги, а також духовна опіка і спільна молитва з українськими військовими — така основна мета цієї поїздки. Але головне — це духовна підтримка.

«Звертаючись до наших солдатів, я намагаюся підтримати їх. Розповісти як в таких складних умовах можна знаходити в собі духовні резерви для того, щоб в серці не зростали – з одного боку ненависть, злість, бажання помсти, а з іншого – щоб не було байдужості чи відчаю, — говорить митрополит Августин. — А  є випадки, коли бійці підходять і просять про сповідь: відкладає автомат в бік і йде сповідатися. Такі випадки особливо тішать серце пастиря».

Ще одним приємним здивуванням голова військового відділу називає те, що капелани УПЦ тут не відчувають ніякої недоброзичливості.

«Не тільки жодного докору чи незручного запитання я тут не почув, а навіть в погляді не прочитав найменшої неприязні, — підкреслив він. — Ми тут зустрічаємо і чад греко-католицької церкви, є інші конфесії, але всі налаштовані до нас дружелюбно».

Владика Августин називає це милістю Божою і що Господь напоумлює своїх людей.

«Ми явно відчуваємо, що якщо Бог з нами, то хто проти нас? Але ми також знаємо, що слова без справ нічого не варті. Не за словами треба йти, а за справами. От ми й робимо справи», — сказав він.

Свою місію капелани УПЦ здійснювали тільки на підконтрольній українським військовим території, підкреслює архіпастир.

«Ми як капелани, несемо духовну відповідальність за наших вірних, які служать в Україні. Ми співпрацюємо тільки з військовослужбовцями ЗСУ і офіційними силовими структурами, які діють в Україні відповідно з законодавством. Наша поїздка узгоджена з Міністерством оборони і Штабом АТО», — наголосив він.

Не дивлячись на усі ризики, з яким пов’язана ця місія, її учасники раді тому, що вдалося принести світлу звістку про Народженого Спасителя світу людям, яким це було особливо важливо.

«Ми бачимо, що хлопці, особливо на передовій, дуже втомлені, вони раді нам, їм потрібна така підтримка», — ділиться спостереженнями голова сектору опіки воїнів-інтернаціоналістів та учасників бойових дій при Синодальному військовому відділі УПЦ протоієрей В’ячеслав Яковенко.

Окрім українських військових у Слов`янську, Краматорську, Бахмуті, Авдіївці, Курахово, Мар`їнці, Красногірську та Дніпрі, капелани УПЦ привітали людей похилого віку у будинку пристарілих та вихованців дитячого будинку у місті Бахмут.

13 січня, учасники місії повертаються до Києва.