Священний Синод Грузинської Православної Церкви 22 грудня причислив до лику святих Католикоса-Патріарха Калістрата – випускника Київської духовної академії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт КДАіС.

Святитель Калістрат був випускником Київської духовної академії 1892 року. Таким чином, він став уже третім святим Грузинської Православної Церкви із числа випускників Київської духовної школи.

Відео дня

Раніше Грузинська Церква канонізувала Католикоса-Патріарха всієї Грузії священномученика Кіріона (Садзаглишвили), випускника КДА 1880 р., та митрополита Кутаїського священномученика Назарія (Лежава) – випускника КДА 1905 р..

Святитель Калістрат (Цинцадзе) народився 12 (24) квітня 1866 року у сім’ї священика. У 1881 році закінчив Кутаїське духовне училище. Згодом, у 1888 році – Тифліську духовну семінарію. З 1888 по 1892 рік навчався у Київській духовній академії, яку закінчив з ступенем кандидата богослов’я. Після закінчення академії повернувся до Грузії, оженився та прийняв священний сан.

Брав активну участь у русі за відродження автокефалії Грузинської Православної Церкви. У 1917 році, після її проголошення, увійшов до складу Католикоської Ради. У 1923 році був заарештований через обвинувачення у контрреволюційній діяльності. У 1925 – достроково вийшов на волю завдяки клопотанню архієпископа Кентерберійського Рендалла Девідсона.

31 жовтня цього ж року рукоположений у сан єпископа Ніноцміндського, вікарія Грузинського Патріарха, у цей же день зведений у сан митрополита. У різні часи займав посади вікарного архієрея, місцеблюстителя патріаршого престолу, а згодом на Помісному Соборі Грузинської Праволавної Церкви 1932 року був обраний Католикосом-Патріархом всієї Грузії. За період свого першосвятительського служіння Католикос-Патріарх Калістрат захищав інтереси Церкви під час гонінь на неї з боку радянської влади, у часи війни – організовував збір гуманітраної допомоги для фронту, писав праці з історії Грузинської Церкви та катехізису. Помер 3 лютого 1952 року у віці 85 років.

Окрім Католикоса-Патріарха Калістрата (Цинцадзе), раніше було канонізовано Католикоса-Патріарха всієї Грузії священномученика Кіріона (Садзаглишвили), випускника КДА 1880 р., та митрополита Кутаїського священномученика Назарія (Лежава) – випускника КДА 1905 р..