«Церква завжди намагається допомогти людині, яка знаходиться в біді — це наш священний обов’язок і ми з готовністю робили все, щоб Тарас був на свободі». Про це сказав під час брифінгу 19 грудня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Предстоятель розповів як відбувалося звільнення українського військового, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Прес-конференція за участю Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, звільненого військовополоненого Тараса Колодія та першого віце-спікера парламенту Ірини Геращенко для представників ЗМІ відбулася в Державній науковій установі «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами (ДНУ «НПЦ ПКМ» ДУС).

Відео дня

Перед початком брифінгу відбулася зустріч Тараса і його мами пані Галини з Президентом України Петром Порошенко, під час якої Тарас Колодій подякував за звільнення усім причетним. «Хочу подякувати всім владикам, які допомогли звільнити з полону, співробітникам СБУ, вам, пане Президенте, мамі та всім волонтерам, хто брав у цьому участь», — зазначив він.

На початку прес-конференції перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко вручила Блаженнішому Митрополиту Онуфрію подяку за звільнення військовополоненого Тараса Колодія. «Ми маємо подякувати за те, що це диво напередодні дня святого Миколая відбулося, Церкві», — сказала вона.

Звертаючись до присутніх, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій також підкреслив, що без Божої волі, даного звільнення не відбулося б.

«Я хочу всіх привітати зі святом на честь святителя Миколая, великого угодника Божого, який у своєму земному житті і після відшеся у вічність, багато допомагав людям, особливо тим, хто знаходилися в біді, він зокрема звільнював і полонених. Думаю, що не випадково Тарас знаходиться поміж нас саме сьогодні, в цей день святого Миколая», — сказав він.

Його Блаженство розповів про те, як Українській Православній Церкві вдалося допомогти у звільненні з полону Тараса, у якому він знаходився два роки. Предстоятель зокрема наголосив на важливій участі у цій справі Святішого Патріарха Кирила, який відреагував на прохання Блаженнішого владики звільнити українського військового і всіляко сприяв цьому.

«Тарас — наш земляк, хоча я його і не знав особисто, але знав його друзів. Сергій Білошицький, командир того батальйону, де Тарас служив і служить, просив мене, щоб ми посприяли у звільненні Тараса і ми це зробили з приємністю, — розповів Митрополит Онуфрій. —  Церква завжди намагається допомогти людині, яка знаходиться в біді. Це наш священний обов’язок і ми з готовністю робили все, щоб Тарас був на свободі».

Вітаючи Тараса з його звільненням, Його Блаженство сказав: «Ми вітаємо, Тарасе, тебе з новою сторінкою твого життя. Вона буде красивою, ти підлікуєшся певний час, і знову повернешся до повноцінного життя і буде Бог з тобою».

Насамкінець він наголосив, що Українська Православна Церква і надалі буде намагатися робити усе можливе, щоб допомагати у звільненні українських військових.

«Наш Президент просив нас про це. Він дуже вболіває про те, щоб наші полонені були звільненні. Ми мали з ним розмову про те, що будемо усіма засобами і тими можливостями, які маємо, як віруючі люди, з радістю допомагати. У цьому питанні в нас є повне порозуміння і досвід плідної співпраці».

Він нагадав що, за прямої участі Української Православної Церкви було вже звільнено з полону п’ятнадцять українських військових, включаючи Тараса Колодія.

«Ми будемо робити все можливе для того, щоб усі були звільнені, щоб ніхто із наших українців, з наших земляків, не знаходився в полоні», — підкреслив Предстоятель УПЦ.

Відповідаючи на запитання журналістів Тарас зазначив, що навіть не сподівався на те, що буде звільнений і повернеться до дому у ці дні. Його мама пані Галина поділилися, що молилася за свого сина постійно.

«Дякую всім, хто мене підтримували і тим, хто долучилися до звільнення. І вірю, і сподіваюсь, що кожна мама відчує ту ж радість, що я відчуваю. Вірю, що це звільнення відбулося з Божою поміччю. Увесь цей час я молилися за сина», — розповіла мама Тараса.

Вранці цього дня Тарас Колодій молився за богослужінням, яке очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій у Покровському монастирі столиці.

Ірина Геращенко в кінці зустрічі повідомила, що за дорученням Президента України, Тарас Колодій проходитиме реабілітацію у клініці, де відбувся брифінг.