facebook.com/iryna.gerashchenko

На контрольному пункті Оленівка-Волноваха 18 грудня відбулася передача українського бійця 80-ї аеромобільної бригади ЗСУ Тараса Колодія, який захищав Донецький аеропорт і потрапив у полон два роки тому.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, звільнення стало можливим завдяки клопотанню Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Терміном передачі була встановлена дата до 19 грудня.

"Дружини і матері українських військових відвідали Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Владика зробив все можливе, щоб почати процес звільнення полонених шляхом переговорів, контактів через Українську Православну Церкву. Вдалося домовитися, щоб до свята святителя Миколая можна було звільнити хоча б одного українського військового. Ми нікого не обмінювали. Ми просто домовилися, щоб його відпустили", – зазначив єпископ Ірпінський УПЦ Климент (Вечеря) в ефірі одного з центральних телеканалів.

Відео дня

Звільнення львів'янина Тараса Колодія стало результатом миротворчої участі Церкви у розв'язанні збройного конфлікту на сході Україні.

Про звільнення Колодія з полону повідомив президент України Петро Порошенко.

"Тільки що голова СБУ доповів про звільнення нашого "кіборга" Тараса Колодія. Після майже двох років полону він на волі. Спасибі всім, хто сприяв цьому!" - написав президент у своєму Twitter.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко подякувала Церкві і усім причетним до звільнення Тараса Колодія на своїй сторінці у Facebook і повідомила про те, що він пройде лікування в клініці 4 управління.

"Я завжди знала, що Святий Миколай існує! Тарас Колодій на свободі", - написала вона.

Як повідомляє офіційний сайт Української Православної Церкви, Президент України Петро Порошенко і Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій домовилися про спільну координацію діяльності Держави і Церкви у справі звільнення українських полонених.

На офіційному сайті Руської Православної Церкви повідомляється про те, що клопотання Блаженнішого Митрополита Онуфрія підтримав Патріарх Московський і всієї Русі Кирил" і звернувся до осіб, від яких залежало позитивне рішення з даного питання". У РПЦ заявили, що вважають важливим "якнайшвидше звільнення утримуваних обома сторонами конфлікту осіб, де б вони не знаходилися".

Як повідомлялося, зусиллями УПЦ протягом двох років з полону вже були звільнені українські військові, які перебували на територіях, непідконтрольних Україні.