1

У Чехії з благословення Високопреосвященного Архієпископа Празького і Чеських земель Михайла (Православна Церква Чеських земель і Словаччини) було проведено цикл заходів, присвячених 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Організаторами виступили Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, Синодальний відділ «Церква і культура» та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

В рамках ювілейних заходів у Празі та Карлових Варах 23 – 24 листопада відбулися духовно-культурні вечори, під час яких місцевим мешканцям були представлені фотовиставка «Дорогами Афону» і показ документального фільму «Тисяча років на Афоні», а також проведені лекції директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ) і головного редактора альманаху «Афонська спадщина» Сергія Шумило, присвячені 1000-річній спадщині Святої Гори Афон. Також відбулися презентації афонських видавничих проектів УПЦ і МІАСУ.

Відео дня

Під час заходів відвідувачі змогли доторкнутися до таємничого світу Святої Гори, дізнатися про духовно-історичні зв’язки православного чернецтва Чехії, Словаччини і Закарпаття з Афоном, про роль і вплив святогірців у відродженні Православ’я в краї на початку ХХ століття, отримати відповіді на питання про різні аспекти життя і діяльності афонських ченців, афонську спадщину і традиції.

Також МІАСУ в дар бібліотекам Празької Архієпископії, Карлового університету, Пряшівського університету та парафіяльним бібліотекам в Празі та Карлових Варах були передані комплекти книг Сергія Шумило, присвячені 1000-річній афонській спадщині.

В ході перебування в Празі 25 листопада відбулася зустріч делегації УПЦ з Архієпископом Празьким і Чеських земель Михаїлом. Сторони обговорили питання духовної опіки в Чехії української православної пастви, поглиблення міжцерковного спілкування і співпраці між Українською Православною Церквою та Православною Церквою Чеських земель і Словаччини, проведення спільних церковних і науково-богословських конференцій та інших заходів. 

Окрім православних парафій в Празі та Карлових Варах, делегація УПЦ також відвідала православний жіночий монастир свв. В’ячеслава і Людмили Чеських в Лоденіце під Прагою, де подвизаються українські черниці на чолі з ігуменею Валентиною (Гангур).

Як повідомлялося раніше, в дев’яти містах Європи протягом місяця (листопад-грудень) Українською Православною Церквою та Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні реалізовується масштабний духовно-просвітницький проект, присвячений 1000-річній спадщині Святої Гори Афон.

В рамках реалізації проекту в Польщі, Чехії, Німеччині, Швейцарії, Італії та Франції буде проведена серія наукових і духовно-просвітницьких заходів на тему: «Афон – Київ. До 1000-річчя духовно-культурних зв’язків».

Графік проведення заходів наступний: 20.11. – Варшава; 23.11. – Карлові Вари; 24.11. – Прага; 27.11. – Гамбург; 01.12. – Неаполь; 04.12. – Рим; 08.12. – Женева; 11.12. – Мілан; 13.12. – Страсбург.

Проект реалізується за підтримки Помісних Церков: Константинопольської Православної Церкви, Руської Православної Церкви, Польської Православної Церкви, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, Сербської Православної Церкви, а також інших міжнародних наукових і релігійних організацій та установ.

Здійснюється проект з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.